Балканот низ геополитичка призма

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby aviationless » 14 Apr 2019, 17:34

Kako moze da ja krivis Jugoslavija za ovie banana drzavi ne mi e jasno, pa tie hostapleri sto togas nemozea da go pravat ova, (bar ne do vremeto na Tite) sega se izuvuvat i praznat od poodamna nasobran gnev. A toa deka zapadot sakal da ja spasi malce ne mi drzi voda... posledno i pretposledno sobranie na sovetot e poprilicno dobar dokaz za toa
aviationless
Спортски пилот
Спортски пилот
User avatar
 
Posts: 320
Joined: 08 Dec 2014, 20:48

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby filipv » 14 Apr 2019, 17:53

aviationless wrote:A toa deka zapadot sakal da ja spasi malce ne mi drzi voda...


Држело-не држело - тоа е тоа.

aviationless wrote:posledno i pretposledno sobranie na sovetot e poprilicno dobar dokaz za toa


Кои собранија на кој совет?
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2604
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby zafiro301 » 14 Apr 2019, 18:16

aviationless wrote:Kako moze da ja krivis Jugoslavija za ovie banana drzavi ne mi e jasno, pa tie hostapleri sto togas nemozea da go pravat ova, (bar ne do vremeto na Tite) sega se izuvuvat i praznat od poodamna nasobran gnev. A toa deka zapadot sakal da ja spasi malce ne mi drzi voda... posledno i pretposledno sobranie na sovetot e poprilicno dobar dokaz za toa

Imanje/nemanje na partiska kniska kako uslov za vrabotuvanje/naoreduvanje datira od togas, kako i nepotizmot. Vojnite gi iniciraa kadri na bezbednosnite sluzbi, a komunistite stanaa kapitalisti. VMROidite i SDSMidite se novite SKOJevci.
Aerospace engineers build weapons, civil engineers build targets!
zafiro301
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 1092
Joined: 13 Mar 2007, 20:50
Location: Sofija BG, Kumanovo MKD

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby filipv » 14 Apr 2019, 18:29

zafiro301 wrote:Imanje/nemanje na partiska kniska kako uslov za vrabotuvanje/naoreduvanje datira od togas, kako i nepotizmot.


еее, ова сите ко да го подзаборавија
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2604
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby dragan_mig31 » 14 Apr 2019, 18:36

So jedina razlika u toa sto togas na prvo mesto bile narodot I drzavata.Zatoa. arodot od eks ju najgolemiot licen,naucem,opstestven podem go ima ostvareno preku socijalistickiot ideal.Toa vise ne postoi I zatoa sme u ovaa beda.

Nepotizam I korupcija ne e kreacija a ni posledica na jugoslovenskiot sistem I mentalitet.Tie datiraat od mnogu porano.Od vreme feudalizam I otomansko ropstvo.U toa vreme ne se napreduvalo preku partii nego preku zimanje na nivnata religija sto mu doagja na isto.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 22395
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Canemakedonski » 14 Apr 2019, 19:46

Драган, не заборавај дека моите во турско купиле педесет хектари земја а не ја смениле верата. Делот од мојот дедо бил дваесет и пет хектари е во најголем дел национализиран и сеуште не ми е вратен. Татко ми членувал во СКОЈ пред Втората светска војна, служел во НОВЈ во 1944/45, а по војната не членувал во СКЈ. Јас не сум крстен и не сум членувал во ниедна партија бидејќи се сложувам со тебе дека религијата и идеологијата се иста работа. Јас дури сега по околу триесет години номинално живеење во демократија и пазарно стопанство почнувам некои чисто капиталистички бизниси.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby filipv » 14 Apr 2019, 20:00

dragan_mig31 wrote:So jedina razlika u toa sto togas na prvo mesto bile narodot I drzavata


немој да ме засмејаваш вака понавечер, немој, леба ти. Раскажувај му ги тие прикаски на некој шо не купувал четврт ГРИЗНАТ леб од „славија“ дур партиски кадри БЕЗ НИКАКОВ БИЗНИС си праеле резиденции на водно и си ги прчеле к*ровите на Цавтат или Бол.

Можда и фурале таков филм, дур чичко сем давал пари на тито (неееекаде до средина на седумдесети, т.е. дур не станал тито сенилен дедо и кога западот више неќел да дава пари пошо иделе у бунар). Кога секнале тие пари, да вииш како сите се повампириле.

лесно е да бидеш галантен со туѓи пари. Кога дојде време секој да одговара за својот просперитет со сопствен вистински труд, инвентивност и претприемаштво - одма сите радије извадија калаши ебате

немој со тие прикаски молим те. Ја многу убаво се сеќавам. Бев дете, но на некои работи многу, многу убаво се сеќавам. На друг тие причици.
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2604
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Canemakedonski » 14 Apr 2019, 20:15

Ма давале и Америте и Русите и пари и оружје и уште што не од интерес. Ако почнела трета светска војна, СФРЈ ако никој не ја нападнел ќе останела неутрална и со тоа фронтот меѓу НАТО и ВП ќе бидел пократок за околу 1500km, а да не спомнувам шверцување на различна стока под ембарго во двете насоки низ СФРЈ. Откако границата меѓу Истокот и Западот се помести, постјугословенските држави се оставени сами на себе и работите стојат како што стојат.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby dragan_mig31 » 14 Apr 2019, 21:49

Da filip poso togasnata industrija drug ja naprail.Sve od zapad i od istok.Poso ovde nemalo mozoci nego sve uvozo bilo.Daj molimte ne tropaj.Poso 90% nepismeno naselenie e opismeneto za 10 godini poso drug nekoj ja go sprovel toa.Ne tropaj molimte.Poso proizvodstvo od vrvki do podmornici i avioni se laz i se pricici za pred koperacija.Toa sto u 80ti bagrata koi se deca na partizani se povampirile i pokusale da praat raznorazni gluposti cii posledici use gi osekjame e druga stvar.Kreditite i parite so gi spominjas se vrateni dok se rabotelo na celo so socijalistickiot ideal za koj so zboram.Sea koklu sme zaduzeni i so praime so tie pari a togas kolku sme bile i so sme praele i koj standard sme go drzele.Toa nikako ne se zima u obzir u ovie post jugoslovenski vreminja kaj so sam kapitalizmot e biten i sve sto e postignato pod socijalizmot se negira.Toa se negira posto kapitalistive u zadnive 30 godini nemozat da postignat da proizvedat opakovka za toalet papir a ne pa drugo nesto poseriozno.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 22395
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Canemakedonski » 14 Apr 2019, 21:57

Само три збора. Рогожарски, ИК 3, С 49.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Iko » 15 Apr 2019, 12:21

Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 38311
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Zoran MAF » 15 Apr 2019, 12:28

Iko wrote:https://plusinfo.mk/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE/

Pot putuje Jaran Erdo

!

****************************************************************************************************************************************

shega na balkanski nacin

На интервју за работа:
Што може да очекуваме од вас за почетна плата од 10.500 мкд?
Детто:

https://twitter.com/i/status/1117338779902201856
**********************************************************************************************************************************
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5995
Joined: 02 Jul 2014, 18:44

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Zoran MAF » 15 Apr 2019, 12:37

In Memoriam

Image
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5995
Joined: 02 Jul 2014, 18:44

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby filipv » 15 Apr 2019, 13:35

Секој економски систем кој не се темели на претприемачко промовирање на иновации кога-тогаш ќе рокне. Тоа е така по природата на нештата: ако ТИ не иновираш, некој друг ќе иновира и автоматски ќе ти го земе пазарот бидејќи ќе произведува поквалитетни производи. Тоа е не-ми-нов-но.

На почетокот - додека сеуште има „сало за топење“ - тече мед и млеко.. и работниците летуваат во Дубровник. Тоа е нормално и очекувано. Кога „салото“ ќе почне да се смалува, т.е. кога општествената репродукција заради начелно неконкуретното производство нема да може да го надокнадува стопеното, тоа е почеток на крајот.

Тој крај може да биде „вештачки“ одложуван, на пример со политички мотивирани супер-поволни кредити, или со брутална репресија, или со некоја комбинација од двете, но кај-и-да-е ќе умре.

Ова историјата го покажала безброј пати до сега. Во овој контекст, поранешна Југославија не е никаков исклучок.

Така што, џабе плачете по поранешната држава. Таа имаше фора од барем четириесет години да ја скоцка сопствената економија и да ја направи самоодржлива, но тоа никогаш - повторувам: никогаш - не се случи. Стопанските реформи доцнеа, а кога конечно дојдоа - фрустрираниот народ се веќе имаше оддадено на етноцентризам, а економскиот пад беше привидно ублажуван со разни „економски“ мерки, како напр. „секое претпријатие мора да има вработено по еден дедициран вработен кој ќе вари кафе“.
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2604
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Zoran MAF » 15 Apr 2019, 14:50

sosem tochno
i sega go gledame epilogot.
surovo , brutalno ama toa e toa.
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5995
Joined: 02 Jul 2014, 18:44

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Iko » 15 Apr 2019, 15:14

Cherchil oddamna ima mudro zabelezhano:

"Kapitalizmot - e uverlivo najlosha mozhna forma na sistemsko upravuvanje koja mozhe da postoi...so chesen iskluchok se razbira, dokolku ne gi smetame SITE DRUGI formi i oblici na uprava koi choveshtvoto gi isproba vo svojata dolga istorija i koi SITE DO POSLEDNA nachisto propadnaa niz vekovite..."
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 38311
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby dragan_mig31 » 15 Apr 2019, 15:53

Filip eve ti 30 godini kapitalizam.Ko shuplje govno sme.Tolku od muabetot ;) i kako ne vi e sram na povekjeto da serete za toj sistem i taa drzava koa sve sto imate od obrazovanje do socijalni stanovi u koi ste izrasnati i ste gi nasledile se blagodarenie na taa zemja i sistem.A da ne zboram so vasiot narod go ima ostvareno svoeto drzavotvorno pravo za prv put u svoe postoenje blagodarenie na taa zemja i sistem.Mnogu licemerno drugari ;)
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 22395
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby Zoran MAF » 15 Apr 2019, 17:11

dragan_mig31 wrote:Filip eve ti 30 godini kapitalizam.Ko shuplje govno sme.Tolku od muabetot ;) i kako ne vi e sram na povekjeto da serete za toj sistem i taa drzava koa sve sto imate od obrazovanje do socijalni stanovi u koi ste izrasnati i ste gi nasledile se blagodarenie na taa zemja i sistem.A da ne zboram so vasiot narod go ima ostvareno svoeto drzavotvorno pravo za prv put u svoe postoenje blagodarenie na taa zemja i sistem.Mnogu licemerno drugari ;)


@ Dragce
Zborevme za ekonomska odrzivost ,
ne sistem human ili ne imal falijnak sistemot i pukna .
Sega da ne ni dadat krediti ke bide repriza.
Inaku onakvi sliki kade rabotnici idat na more nikoj apat poveke , rabotnicki hotel so bazen na Sapka nikad poveke,
ILI HOTEL lEUNOVO U MAVROVO ISTO istorija ad akta!
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5995
Joined: 02 Jul 2014, 18:44

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby James » 15 Apr 2019, 17:50I ova

James
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4939
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Балканот низ геополитичка призма

Postby dragan_mig31 » 15 Apr 2019, 18:51

Eve be zoran 30 godini sme kapitalizam a sme pobedni od afrika.Neli kapitalizam bese jedini sistem sto ke opstoi drn drn.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 22395
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

PreviousNext

Return to Општи муабети / Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron