Вселената, мистерија над мистериите

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.

Вселената, мистерија над мистериите

Postby IgorMKD » 27 Nov 2011, 23:00

Мислам дека ни фали генерална тема за вселената.

Од мене за почеток една стравична мегагалактичка сообраќајка...

"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15319
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 28 Nov 2011, 07:01

Mene odsekogash me impresionirala edna rabota....kolku e aroganten i ekscentrichen nashiot chovechki duh da sme do tolku slepo ubedeni deka sme "nekoj i neshto" - a vsushnost sme tolku mali, tolku nebitno sitni...edna mikroskopska tochka vo edno beskrajno prostranstvo - da i samite ne sme svesni kakvi se ne ogromni, rechisi za chovechkiot um nesvatlivo pogolemi sili postojat vo ovaa dimenzija i vo ovoj materijalen univerzum.....eve eden mal primer....kolku sme samo sitni..."manji od makovo zrno".... :shock: :shock: :shock:
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 36947
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby brynner » 28 Nov 2011, 08:57

Импресивна анимација:
http://www.newgrounds.com/portal/view/525347

Користете ги стрелките за лево и десно на тастатурата за да се движите кон микро- и макрокосмосот, соодветно.
Почетната положба е природна големина на (пр.) зрно ориз, квадратен инч, зрно кафе...
I am not afraid of crashing, my secret is... just before we hit the ground, I jump as high as I can.
— Bill Cosby
brynner
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2542
Joined: 21 Jun 2007, 13:25

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 28 Nov 2011, 14:50

Еве и нешто на темава и од мене:

http://www.emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=3216
http://www.emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=3707
http://www.emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=3790

И патем, кометава Еленин се распадна. Евентуално може да не погоди некое парче кога ќе се врати по 11000 години :D
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby kocov » 11 Dec 2011, 21:06

Најголем страв од секогаш и кај античките народи била активноста на сонцето, или од него зависел развојот на човештвото во целина, на пример како што кажува модерната наука поголем дел од цивилизаците во јужна америка пропаднале пред се поради големите суши или големите зрачења од сонцето. Така на пример Гренланд кога првпат стигнале Винкизите бил зелен остров но за само неколку декади се претворил во ледена пустина, според некој оваа било поради тоа што во 1000 година од новата ера сонцето зрачело помалку енергија и на тој начин се заладила планетата е сега имаа некој теори кој тврдат дека сонцето после 2000 година зрачи многу повеке енергија одошто пред 1000 години и дека земјата се доближала со својата оска поблиску до сонцето. Но исто така треба да се спомене тоа дека земјата со оваа позиција на по која ротира околу сонцето е доволно далеку да имаа ладна клима или да влези во ледена доба, но токму оние црни дамки на сонцето од кој имаа најголемо зрачење се виновни за појават за топла клима на земјата и наводно ако овие црни дамки ги снема тогаш ке имаме заладување или ледена доба и наводоно вакви умирање на црни дамки на сонцето имаме во 1000 годнина од Н.Е кое траело до средината на 1300 г од н.е и последната од во 17 век од Н.Е које траело се до 1800г од н.е, така да нашата цивилизација е многу зависна од активноста на сонцето. И најновите теори се тоа дека во 2015 ке биде последната сончева дамка и можно е да влезиме во една голема ледена доба а последната ледена доба траеше едно 10 000 илјади години.
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8526
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 11 Dec 2011, 21:17

А колкави можат да бидат соларните факели:А замислете што ќе остани од денешната електроника/електрика да се случи денеска Карингтоновата соларна бура од 1859:
On Sept. 2, 1859, an incredible storm of charged particles sent by the sun slammed into Earth's atmosphere, overpowered it, and caused havoc on the ground. Telegraph wires, the high-tech stuff of the time, suddenly shorted out in the United States and Europe, igniting widespread fires. Colorful aurora, normally visible only in polar regions, were seen as far south as Cuba and Hawaii.

http://www.space.com/7224-150-years-wor ... storm.html
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby karamba » 11 Dec 2011, 22:50

Цане, баш ми е фуфка братче од ова сонцево и неговите бури и по дома баш го коментираме денојве одкога излегоа германциве со предвидувањата за можна соларна бура во блиска иднина... мадр факр сан, нема бегање од тоа има да не врати у камено доба на подолг период... да си земеме по некој гулаб писмоносец сите од форумов за да го држиме у кондиција МАФ додека се опраи светов :lol:
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
User avatar
 
Posts: 12101
Joined: 26 Jun 2009, 22:07
Location: Skopje,R.Makedonija

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Bobo » 11 Dec 2011, 23:00

karamba wrote:Цане, баш ми е фуфка братче од ова сонцево и неговите бури и по дома баш го коментираме денојве одкога излегоа германциве со предвидувањата за можна соларна бура во блиска иднина... мадр факр сан, нема бегање од тоа има да не врати у камено доба на подолг период... да си земеме по некој гулаб писмоносец сите од форумов за да го држиме у кондиција МАФ додека се опраи светов :lol:


Богами ке биде хаос,Али ке си договориме термин некој и ке се собираме. :lol:
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
User avatar
 
Posts: 8208
Joined: 26 Oct 2007, 20:16

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby kocov » 11 Dec 2011, 23:50

A dali faredeov kavez mozi da ja spasi elektronikata od soncevite buri?
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8526
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 12 Dec 2011, 13:32

karamba wrote:Цане, баш ми е фуфка братче од ова сонцево и неговите бури и по дома баш го коментираме денојве одкога излегоа германциве со предвидувањата за можна соларна бура во блиска иднина... мадр факр сан, нема бегање од тоа има да не врати у камено доба на подолг период... да си земеме по некој гулаб писмоносец сите од форумов за да го држиме у кондиција МАФ додека се опраи светов :lol:


Па бидејќи сме форум за авијација, гулабите ќе ни бидат UAV, а за авијација што ќе правиме? Се знае параглајдери и балони :lol: :lol: :lol:
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 12 Dec 2011, 13:44

А и космичково време без промена, воглавно добро:

http://www.swpc.noaa.gov/today.html
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Flug » 12 Dec 2011, 14:10

kocov wrote:A dali faredeov kavez mozi da ja spasi elektronikata od soncevite buri?Ne moze. Faradeev pomaga samo protiv elektrostatski polnezi.
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
User avatar
 
Posts: 458
Joined: 19 May 2007, 16:42

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Flug » 12 Dec 2011, 14:11

Faradeev kafez ne stiti protiv naizmenicni elektromagnetni polinja.
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
User avatar
 
Posts: 458
Joined: 19 May 2007, 16:42

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 12 Dec 2011, 14:27

Соларниве бури се статички електртицитет. А и електромагнетнава заштита штити од радиобранови, што по мое знаење се наизменични електромагнетски полиња:

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_shielding

Сепак, ако за заштитената електроника е поврзана антена или во случај на трансформатор поврзан за далекувод, никаква заштита не е можна освен исклучување на антената/далекуводот.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Flug » 12 Dec 2011, 16:57

Canemakedonski wrote:Соларниве бури се статички електртицитет.Imalo i staticki elektricitet predizvikan od burite, moja greska. Stom vakvi buri predizvikuvaat i staticki elektrcicitet, togas Faradeev kafez pomaga.
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
User avatar
 
Posts: 458
Joined: 19 May 2007, 16:42

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby kocov » 12 Dec 2011, 18:22

Flug wrote:
Canemakedonski wrote:Соларниве бури се статички електртицитет.Imalo i staticki elektricitet predizvikan od burite, moja greska. Stom vakvi buri predizvikuvaat i staticki elektrcicitet, togas Faradeev kafez pomaga.


Значи можно е но за тој фарадев кафез не треба електрична енергија да врви низ неговите метлани шипки ?
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8526
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby karamba » 24 Jan 2012, 09:50

Немој бре да удараш деновиве бар додека трае ракометот...

Соларна бура денеска ќе ја погоди Земјата

Нарушувања најмногу во телекомуникациските системи, како и врз уредите за навигација и елетрично напојување може да предизвика зрачењето од соларната бура коja се очекува денеска во најголем интензитет да пристигнe на Земјата.

Бурата денеска ќе го достигне својот врв, а нејзиното влијание најверојатно ќе се почувствува и во текот на утрешниот ден.

Американскиот центар за предвидување на временските прилики во вселената предупредува дека во наредните два дена работата на сателитите, електро-мрежата, авиосообраќајот, но и истражувачките експедиции на Арктикот, би можела да биде пореметена.

- Бурата предизвика ерупција од среден интензитет, која во неделата изби на Сонцето. Блесокот не бил спектакуларен, но предизвикал масовно коронално исфрлување, кое, со енергетските сончеви честички, се движи со брзина од 6,4 милиони километри на час - вели физичарот од центарот Даг Бисекер.

Најголемата последица, според него, е радијацијата, која на нашата планета стигнува во облик на соларни протони.

Меѓутоа, иако ова е најсилната бура која од 2005 ја погодила Земјата, на скалата од еден до пет, зазема трето место. Се смета дека ќе биде „силна“, но не и „разорна“.

Најсилни ефекти ќе почувствува северниот дел на Земјата. Бисекер, сепак, вели, дека не очекува поголеми проблеми.

Сериозни потешкотии предизвикани од соларните бури се многу ретки. Сепак, во минатото се забележани неколку случаи. Над шест милиони Канаѓани во 1989 година останаа без струја среде зима, а силната бура во 1972 предизвика прекин на телефонските комуникации во американската сојузна држава Илиноис.


http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?I ... D9919633DF
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
User avatar
 
Posts: 12101
Joined: 26 Jun 2009, 22:07
Location: Skopje,R.Makedonija

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 24 Jan 2012, 13:58

Еве ја прогнозата:

http://sidc.oma.be/index.php
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby kocov » 24 Jan 2012, 14:41

Веке удри но немора да значи дека сите баш тие сателити ке паднат
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8526
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 25 Jan 2012, 17:50

Некои патнички авиони на летови над северниот пол преусмерени поради соларната олуја:

http://news.businessweek.com/article.as ... BH8BJ2QQF6
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Next

Return to Општи муабети / Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron