Вселената, мистерија над мистериите

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 16 Apr 2019, 12:30

Најверојатно Бајконур ќе остане во употреба уште долго време. Сепак, има тука огромна инфраструктура. Плесецк, како и американскиот космодром Ванденберг се користи за лансирање во поларна орбита, најмногу за воени изведувачки сателити, но и метеоролошки и други цивилни сателити. Ванденберг е AFB, а и Плесецк е под руските ВКС.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby James » 16 Apr 2019, 17:51

James
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 3705
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 16 Apr 2019, 18:33

Мора на некој начин да се пригуши звукот на ракетните мотори. Инаку само тој може да убие на далечина од неколку километри:

https://youtu.be/d_z2-9rRpU4
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby filipv » 16 Apr 2019, 18:54

...и да ја срамни платформата со земја, заедно со ракетата.
filipv
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1790
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 16 Apr 2019, 19:13

Деловите од лансирната кула се всушност заштитени со истиот материјал кој се користи на топлотниот штит. Еве забавена снимка од лансирната кула при лансирањето на Аполо 11:

https://youtu.be/DKtVpvzUF1Y
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 16 Apr 2019, 20:15

Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
Online
 
Posts: 36947
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 25 Apr 2019, 06:11

Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
Online
 
Posts: 36947
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 02 May 2019, 07:55

Image

Perhaps the most-terrifying space photograph around

Astronaut Bruce McCandless II floats untethered away from the safety of the space shuttle, with nothing but his Manned Maneuvering Unit keeping him alive.

The first person in history to do so.

"My wife was at mission control, and there was quite a bit of apprehension," he recalled in 2015 to the Guardian. "I wanted to say something similar to Neil [Armstrong] when he landed on the moon, so I said, 'It may have been a small step for Neil, but it’s a heck of a big leap for me.'

That loosened the tension a bit."
Boga mi, za ova stvarno treba da se ima m*da od bivola...svaka chast... :bravo:
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
Online
 
Posts: 36947
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby James » 02 May 2019, 08:26

King kong muda druze Iko, kakov bivol. Jeza me fati samo so gledam slikava.
James
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 3705
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 02 May 2019, 08:57

Neli??
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
Online
 
Posts: 36947
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 02 May 2019, 18:03

Сега оди во живо лансирање на Blue Origin со суборбитален космички брод New Shepard. Реприза на суборбиталниот лет на Алан Шепард од 1961:

https://www.youtube.com/watch?v=Z-5yGfjHSSY

Додека го пишував ова, летот заврши.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby kocov » 07 May 2019, 16:34

абе еј ке не удири астероид ...

Image

https://earthsky.org/space/double-aster ... KD1ot3K-4G
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8526
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 07 May 2019, 19:33

Vsushnost, vo vesta e navedeno deka kje ne zaobikoli na poprilichno sigurna distanca (13-set pati pogolema od distancata Zemja-Mesechina)...taka da ich nemaj gajle - ushte dolgo kje ne teroriziraat SMRDSM i DRPMNE...:lol:
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
Online
 
Posts: 36947
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 07 May 2019, 20:11

А јас се надевав дека ќе тресне еден голем и ќе ги истреби диносаурусите што ги спомна Ико.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 13 May 2019, 14:56

LightSail 2 set to launch next month aboard SpaceX Falcon Heavy rocket
The Planetary Society's LightSail 2 spacecraft is ready to embark on a challenging mission to demonstrate the power of sunlight for propulsion.

Weighing just 5 kilograms, the loaf-of-bread-sized spacecraft, known as a CubeSat, is scheduled to lift off on 22 June 2019 aboard a SpaceX Falcon Heavy rocket from Kennedy Space Center, Florida. Once in space, LightSail 2 will deploy a boxing ring-sized solar sail and attempt to raise its orbit using the gentle push from solar photons.

It's the culmination of a 10-year project with an origin story linked to the 3 scientist-engineers who founded The Planetary Society in 1980.

http://www.planetary.org/blogs/jason-da ... aunch.html
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 24 May 2019, 11:25

Пред малку време SpaceX со една ракета носач лансира шеесет сателити за мобилен интернет. Реприза на лансирањето оди овде:

https://youtu.be/85y3yyx4VAY
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 26 May 2019, 20:22

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/stor ... anetu.html

Sepak ispadna na krajot deka Philip K. Dick beshe sosema vo pravo...prosto prorochki...:shock:

Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
Online
 
Posts: 36947
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby James » 26 May 2019, 20:34

Francija ke bide protiv teraformiranje posto u momentov saka EU da se reformira. Taka da ako ne se nafatat Amerite ili Rusite, nisto.
James
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 3705
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby alvarhanso » 27 May 2019, 16:16..

The future is already here - it's just not evenly distributed
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 26204
Joined: 21 Jul 2007, 12:34
Location: Skopje

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby zafiro301 » 31 May 2019, 11:45

Aerospace engineers build weapons, civil engineers build targets!
zafiro301
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 1090
Joined: 13 Mar 2007, 20:50
Location: Sofija BG, Kumanovo MKD

PreviousNext

Return to Општи муабети / Off topic

Who is online

Users browsing this forum: rascia82 and 6 guests