Вселената, мистерија над мистериите

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby alvarhanso » 11 Apr 2019, 01:13

..

The future is already here - it's just not evenly distributed
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 26213
Joined: 21 Jul 2007, 12:34
Location: Skopje

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 11 Apr 2019, 19:09

Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 36986
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 11 Apr 2019, 19:16

Уште околу половина час до слетувањето:

https://youtu.be/t7GUHd554NY
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 11 Apr 2019, 19:42

и Фалкон Хеви се припрема:

https://www.youtube.com/watch?v=ojvu2u2 ... e=youtu.be
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby alvarhanso » 11 Apr 2019, 20:28

Canemakedonski wrote:Уште околу половина час до слетувањето:

https://youtu.be/t7GUHd554NYНеуспешно слетување.
..

The future is already here - it's just not evenly distributed
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 26213
Joined: 21 Jul 2007, 12:34
Location: Skopje

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 11 Apr 2019, 20:41

Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 11 Apr 2019, 21:27

alvarhanso wrote:
Canemakedonski wrote:Уште околу половина час до слетувањето:

https://youtu.be/t7GUHd554NYНеуспешно слетување."Sledekji put...izveštaj da pišete s' pisakju - a ne s' šivakju mašinu!"
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 36986
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 12 Apr 2019, 00:03

Успешно лансиран вториот
Фалкон Хеви. И двата странични бустери и централниот прв степен успешно слетаа; бустерите во Кејп Каневерал а првиот степен на автоматизирана баржа во Атлантикот. Сателитот што го лансираа, Арабсат 1а е на пат кон геостационарна орбита.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby alvarhanso » 12 Apr 2019, 00:06..

The future is already here - it's just not evenly distributed
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 26213
Joined: 21 Jul 2007, 12:34
Location: Skopje

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby James » 12 Apr 2019, 04:26

alvarhanso wrote:
Canemakedonski wrote:Уште околу половина час до слетувањето:

https://youtu.be/t7GUHd554NY


.Неуспешно слетување.


Tuf, inaku da sletase, tolku, naredno aneksija na edno 5-6 kratera i dve visoramnini na mesecinata.
James
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 3737
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 12 Apr 2019, 08:48

Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 36986
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby karamba » 12 Apr 2019, 12:35

Iko wrote:https://www.index.hr/vijesti/clanak/nasa-ljudi-mogu-izdrzati-godinu-dana-u-svemiru-bez-ozbiljno-narusenog-zdravlja/2077850.aspx

вери интрестинг... :?
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
User avatar
 
Posts: 12106
Joined: 26 Jun 2009, 22:07
Location: Skopje,R.Makedonija

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 12 Apr 2019, 13:20

Инаку рекордот на Валериј Полјаков кој поминал повеќе од четиринаесет месеци во космос во еден лет и Сергеј Крикалев кој поминал во космос 803 дена во повеќе летови сеуште стои.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 13 Apr 2019, 20:19

Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 36986
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 13 Apr 2019, 21:42

Истото, или нешто слично го рече Бранко во 1994 за пругата кон Бугарија и патот Прилеп - Велес. Патем, од А1.ОН не објаснуваат што е тоа нов Нацинален вселенски центар. Дали е тоа контрола на летање за космичките бродови во орбита каков што веќе постои во Москва за руските бродови и во Хјустон, Тексас за американските бродови?
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 13 Apr 2019, 21:52

Mene mi "mirisa" deka sakaat leka-poleka no sigurno da go batalat Bajkonur i da si se skoncentriraaat vo noviot Vostochni (koj neprestano go shirat i dograduvaat ushte od 2011-ta koga go zavrshija a i profunkcionifra vo 2016-ta uspeshno)...se razbira - se ova za civilnata programa...za striktno voenata - i onaka nikad ne go koristea Bajkonur - tuku Pleseck (do den-deneshen)...

The new cosmodrome is to enable Russia to launch most missions from its own land, and to reduce Russia's dependency on the Baikonur Cosmodrome which is leased from the government of Kazakhstan. Currently, Baikonur is the only launch site operated by Russia with the capability to launch crewed missions to ISS or elsewhere. The Russian government pays a yearly rent of $115 million to Kazakhstan for its usage. Satellites bound for geostationary orbit and high inclination orbits can be currently launched from Plesetsk Cosmodrome in northwestern Russia. The new site is intended mostly for civilian launches. Roscosmos plans to move 45% of Russia's space launches to Vostochny by 2020, while Baikonur's share will drop from 65% to 11%, and Plesetsk will account for 44 percent. In 2012, the share of space launches from Russia's territory stood at 25%. By 2030 this figure is projected to increase to 90%.
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 36986
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Canemakedonski » 13 Apr 2019, 22:25

Ико, не сме се рабрале. Бајконур ќе остане активен додека Русите не одлучат да ја повлечат од употреба Протон М и не ја заменат целосно со Ангара за која лансирна рампа постои само во Восточни. Инаку лансирањето на сите ракети носачи се води од космодромот од кој се лансирани до влегувањето на товарот кој го носат, било тоа да е сателит или пилотиран космички брод се додека тој не влези во орбита. Потоа тоа се превзема од контролата за летање која за Русите е сместена во Москва, а за Американците во Хјустон, Тексас. Сега од текстот на А1ОН не е јасно дали Русите имаат намера да го прошират и модернизираат постојниот центар за контрола на летови во Москва или ќе градат нов. Инаку сите сателити кои Русите ги лансираат во поларна орбита, а тоа се претежно војни фотоизвидувачки, но и метеоролошки и други цивилни и сателити со двојна намена се лансираат за Русите од Плесецк, а за Американците од Ванденберг. Во Ванденберг лансирна рампа има закупено и Елон Маск.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5779
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby filipv » 16 Apr 2019, 10:55

Iko wrote:Mene mi "mirisa" deka sakaat leka-poleka no sigurno da go batalat Bajkonur i da si se skoncentriraaat vo noviot Vostochni (koj neprestano go shirat i dograduvaat ushte od 2011-ta koga go zavrshija a i profunkcionifra vo 2016-ta uspeshno)...se razbira - se ova za civilnata programa...za striktno voenata - i onaka nikad ne go koristea Bajkonur - tuku Pleseck (do den-deneshen)...


Бајконур е таму каде што е пред се заради својата географска локација.

Што по на север - толку лансирањето ракети е поскапо, а крајната носивост до LEO (на истат дадена ракетна моќност) помала.

или така некако :-)
filipv
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1805
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby James » 16 Apr 2019, 11:04

Privremeno resenie, dodeka Kazakstan ne bide povtorno inkorporiran bo ramkite na majka Rusija.
James
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 3737
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Вселената, мистерија над мистериите

Postby Iko » 16 Apr 2019, 12:03

Vsushnost, po severna geografska shirina - Vostochni i ne e voopshto do tolku drastichno razluchno pozicioniran od Bajkonur...odpriliksa pet ipol stepeni e razlika gledano po latituda...nishto do tolku krucijalno strashno...

Pleseck e vekje znachitelno poseverno - no on e i taka pretezhno voeno orientiran, taka da ne mu e potrebno lansiranje na golema nosivost...
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 36986
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

PreviousNext

Return to Општи муабети / Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests