Новата криза во Јемен

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.

Re: Новата криза во Јемен

Postby Вељо » 09 Nov 2018, 01:46

Вељо
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1485
Joined: 13 Apr 2011, 18:17

Re: Новата криза во Јемен

Postby Zoran MAF » 09 Nov 2018, 16:43На наше општо задоволство.
Хути Фан / про шиија. :idea: :bravo:
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5994
Joined: 02 Jul 2014, 18:44

Re: Новата криза во Јемен

Postby Iko » 09 Nov 2018, 19:49

"Boj ne bije svijetlo oružje - već boj bije srce u junaka!"


- Radoje Petar 2-ri Petrović - Njegoš (1813-ta - 1851-va), Mitropolit Cetinjski i "po milosti Božjoj, duhovni namjesnik i svijetovni vladar Srpske Sparte i primorske Srbije - Crne Gore"...
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 38786
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Новата криза во Јемен

Postby kocov » 10 Nov 2018, 00:42

Секогаш кога саудиците ке тргнат во офанзива секогаш му остануват нивните логистички рути не заштитени и тука удират хутите и нанесуват голема штета Исто така секогаш кога имаа саудиска офанзива овие прават офанзива на саудиска територија мислам на хутитеи и тоа го намалува ефекто на саѕдиската армија .Онаа што е слично со војната од ирак од 2003 и сега оваа во јемен е тоа што масовно се напагат тие логистички возила затоа и беа воведени мрап возилата кој сепак еве во јемен не пружат заштита и против постари верзии на рпг-7. Се оваа овозможи еден тип вооружени со полски ак-47 и со тпг-7 да нанеси големи загуби врз овие возила што се мрап и нема логистика и се тие џабе .Да не заборавам дека мајстори се за минирање простор имаат најнови ирански и нивните мини кој на далечинско можи да ги активират и да пробијат оклоп од 20 мм и повеке со насочени експолозии .

https://www.youtube.com/watch?v=bwI7tPA1S-4
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Новата криза во Јемен

Postby James » 13 Nov 2018, 17:19
C c c, prvive ama nastrapaa
James
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5399
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Новата криза во Јемен

Postby filipv » 13 Nov 2018, 19:37

James wrote:http://www.youtube.com/watch?v=ySkaOieW_LI


"...И сви умрли у истом дану."
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2762
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Новата криза во Јемен

Postby Iko » 14 Nov 2018, 05:22

filipv wrote:
James wrote:http://www.youtube.com/watch?v=ySkaOieW_LI


"...И сви умрли у истом дану."...al' teško da su od istih bolesti svi pelcovani...
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 38786
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA


Re: Новата криза во Јемен

Postby Iko » 14 Nov 2018, 19:52

Petok 13-ti...46-ti del...:lol:
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 38786
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Новата криза во Јемен

Postby kocov » 15 Nov 2018, 02:09

Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Новата криза во Јемен

Postby kocov » 16 Nov 2018, 01:40

+18 медицински тим од судан падна во заседа
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Новата криза во Јемен

Postby Iko » 16 Nov 2018, 02:40

"Aaaaa ovo mi ne mirishe na dobro...haj non'n...shto sam kreval raka!"
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 38786
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

Re: Новата криза во Јемен

Postby James » 16 Nov 2018, 07:54

I pokraj site simpatii za borbata na Hutite so najholemiov olos na planetava, u slucajov ova e antireklama posto vozilovo e jasno obelezano i ne trebalo da go napagjaat. Uste pomalku da objavuvaat video. Ne deka ne mi e jasno deka olosot odamna gi trgna site mozni granici na obicaite na vojuvanjeto, ali ipak...
James
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5399
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Новата криза во Јемен

Postby Zoran MAF » 16 Nov 2018, 12:20

James wrote:I pokraj site simpatii za borbata na Hutite so najholemiov olos na planetava, u slucajov ova e antireklama posto vozilovo e jasno obelezano i ne trebalo da go napagjaat. Uste pomalku da objavuvaat video. Ne deka ne mi e jasno deka olosot odamna gi trgna site mozni granici na obicaite na vojuvanjeto, ali ipak...


Не сум правмик
а па по воено право ич.
Што мајка бара Судан у Јемен -?
Објавил војна , прогласил окупација .или се платеници , за платеници не се важи женесвска конвенција.
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5994
Joined: 02 Jul 2014, 18:44

Re: Новата криза во Јемен

Postby filipv » 16 Nov 2018, 12:35

Zoran MAF wrote:Што мајка бара Судан у Јемен -?


Судан, заедно со цела низа други земји, е дел од коалицијата предводена од Саудиска Арабија која интервенира во Јемен — како беше она? — на покана на легитимните Јеменски власти.

Image

Zoran MAF wrote:за платеници не се важи женесвска конвенција.


Се важи, се важи.

ЖК забранува ангажман на платеници, но тоа никако не значи дека ако платеник е заробен не треба да се третира како и секое друго заробено униформирано лице.

Еве ти аналогија со крадење: законите забрануваат некој биде крадец, но тоа не значи дека ако полиција фати крадец дека може туку-така да го рокне. Пак треба да биде третиран според правила и прописи.

Башка што овие од Судан не се платеници, туку се регуларна војска ангажирана во меѓународна операција. Но, и да се платеници, и понатаму важат конвенции.

James wrote:I pokraj site simpatii za borbata na Hutite


?! Симпатии за... борбата на Хутите? Ти си ги видел ли Хутите? Дали знаеш за што се залагаат? Дали знаеш со какви средства се користат во остварувањето на целите?

Ja искрено прв пат слушам некој да симпатизира милитантни религиозни фундаменталисти, какви што Хутите се класичен пример. Ти си прв што го сретнувам.

Моите лични симпатии во врска со Јемен одат во правец на недолжното население кое страда, а не во правец на таму некакви си е*бани алах-акбар брадосани фанатици.
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2762
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Новата криза во Јемен

Postby James » 16 Nov 2018, 13:03

Prvo druze Filip, pozadi na temava (a so verojatno ti se ima ispusteno slucajno od nekakva pricina) imam obrazlozeno povtorno preku wiki i sva ostala propratna dokumentacija, deka intervencijata na SA i ostala bagra e nelegeitimna i nikako pod, so bi rekol ti pokana na legitimnite vlasti.

Vtoro, sekoj iole pismen covek jasno mu e koj e duvloto na fundamentalizmot, u slucajov islamski. Uste pojasno e i koj go poddrzuva i snabduva.
Posto Hutite se edni od retkite koi mamiceto mamino im go rasplakuvaat na onoj vistinskiot izvor na fundamentalizam spomnat pogore, i spored prikazanoto na eden kup izvoren materijal na temava i posiroko, i kade na niedno mesto ne moze da se vidi ni trag od ona divjastvata od repertoarot na "demokratskite opozicii" sirum Bliskiot istok, pod dirigentskata palka na "demokratiite", Hutite ja imaat mojata potpolna poddrska za ona sto momentalno go pravat.

Ova drugovo sto go napisa ke mi prostis druze, ama mnogu be demagogija nekako.

Inaku postapkata pogore vekje ja komentirav deka e za osuda. Bez razlika koj e sto e.
James
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5399
Joined: 30 Jun 2011, 16:07

Re: Новата криза во Јемен

Postby filipv » 16 Nov 2018, 13:20

James wrote:imam obrazlozeno povtorno preku wiki i sva ostala propratna dokumentacija, deka intervencijata na SA i ostala bagra e nelegeitimna i nikako pod, so bi rekol ti pokana na legitimnite vlasti.


Te молам препрати ми да прочитам.

Онолку колку што се разбирам, интервенцијата на СА во Јемен не е ни повеќе ни помалку легитимна отколку, на пример, интервенцијата на Русија во Сирија. Ама, ок, можеби сум неинформиран, така да дај да чуеме/прочитаме на кој точно начин СА во Јемен е „уууу“, а Русија во Сирија е „јеее“ пошто ја, глуп и наивен ко што сум, искрено не разбирам. Најголемата разлика е во тоа што тебе лично Русија ти се свиѓа, а Саудиска Арабија не. И тоа би било тоа мор ор лес.

James wrote:Vtoro, sekoj iole pismen covek jasno mu e koj e duvloto na fundamentalizmot, u slucajov islamski.


Не ти паднало на памет дека, можеби, и обете страни се исламски фундаменталисти?

James wrote:Uste pojasno e i koj go poddrzuva i snabduva.


Кој? Иран?

Или, можеби, мислиш на Саудиска Арабија? На спутник и РТ не ви кажаа дека Саудиска Арабија купува оружје од СИТЕ (пошто сите го сакаат нивниот кеш)? Не спомале дека, на пример, од Русија покрај оружје Саудиците купија и лиценци за производство, а Кина им продаде факин балистички ракети? Не, а? Што викаат? СА купува оружје само од запад, а? Ц, ц, ц, кога ќе ги фатаам. И они после ќе се бунат дека "msm" биле необјективни, а нив - види ги - дамбетер, клучни детали изоставуваат да спомнат.

James wrote:Posto Hutite se edni od retkite koi mamiceto mamino im go rasplakuvaat na onoj vistinskiot izvor na fundamentalizam spomnat pogore


Мхм. Тоа ли е критериумот? Ако не, тогаш дај да ги симпатишеме и Исис, пошто и они се во војна со Саудиска Арабија и имаат упаѓано и тепано во Саудиска Арабија.... Ама штоо??? И ова ли заборавија да ви го спомнат на спутник, рт, пернар и малагурски? Ц, ц, ц...

James wrote:Ova drugovo sto go napisa ke mi prostis druze, ama mnogu be demagogija nekako.


„Демагогија“ не е тоа што мислиш дека е. Но, сеедно, битно од сега па натаќе ќе заеш 1. што бара Судан во Јемен. и 2. дали за платеници важи женевска конвенција. Бар ти, еве, искочи ќар од препискава.
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2762
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Новата криза во Јемен

Postby Makedon » 16 Nov 2018, 15:26

filipv wrote:Или, можеби, мислиш на Саудиска Арабија? На спутник и РТ не ви кажаа дека Саудиска Арабија купува оружје од СИТЕ (пошто сите го сакаат нивниот кеш)? Не спомале дека, на пример, од Русија покрај оружје Саудиците купија и лиценци за производство, а Кина им продаде факин балистички ракети? Не, а? Што викаат? СА купува оружје само од запад, а? Ц, ц, ц, кога ќе ги фатаам. И они после ќе се бунат дека "msm" биле необјективни, а нив - види ги - дамбетер, клучни детали изоставуваат да спомнат.


Те молам Филип просветли не кој ги снабдува Саудијците со оружје, не оти имам некакви симпатии за хутиве но и твоиве тврдења се тенденциозни.
Лиценца за производство на АК-103, Корнет и автоматски фрлач на гранати наспрем целата опрема која ја имаат вооружените сили на С.Арабија е диспропорционален репрезентативен примерок или bias.

Гледам само 3 руски знаменца како лиценци наспрем цела низа американски и знаменца од западна европа како директни добавувачи на само копнениот дел од вооружените сили на С.Арабија. Тука не се вклучени ВВ, ПВО, Морнарица и не знам уште кој не воен род, каде нема руско знаменце.

Не ги симпатишам ни русите и тоа ни најмалку, впрочем ако поголемиот дел од народот излезе од плаштот на "славјански браќа, православци, дандара-мандара... муабети по кафани" се исти како и останатите моќници низ светов, кои сакаат да наметнат свое влијание и свој државен интерес.
Со коментаров укажувам на незаземање источна, западна страна илити пак верска конотација. Да останеме неутрални колку е можно повеќе.

А приказнава за Јемен според мене е класична верска и социјална криза која резултира со вооружен бунт во самата држава, а на целата каша се наметнува С.Арабија која "сака" да му помогне на "легитимниот" Јеменски претседател, читај да се наметне како воена сила, да покаже заби на Иран во стил види ми го светликавово оружје, нооооо некако тешко иде на тој план.
Makedon
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1302
Joined: 11 Jan 2011, 20:42
Location: Skopje, Macedonia

Re: Новата криза во Јемен

Postby filipv » 16 Nov 2018, 16:47

Makedon wrote:Те молам Филип просветли не кој ги снабдува Саудијците со оружје, не оти имам некакви симпатии за хутиве но и твоиве тврдења се тенденциозни.


тенденциозни?! зошто?

ако прочиташ внимателно, ќе видиш дека мотие тврдења не се тенденциозни. Само презентирам објективен факт (а не мое мислење) кој досега не сум приметил некој да го спомне: дека Саудијците ги вооружуваат сите, а не само западот. Ниту пишав ниту помислив дека „сите подеднакво ги вооружуваат саудијците“, туку само дека „сите ги вооружуваат“, во различен обем и тип. Тоа просто до сега никој не го кажа, а се надевам дека ќе се согласиш дека е важно да се спомне.

Makedon wrote:кој ги снабдува Саудијците со оружје


Кој стигне баце! Бидејќи пари буквално им искачаат од земја, нормално им е да возат позлатени ламборгинија наместо лади ниви. Кој има пари си зема од поскупото. Ама немој да мислиш ако утре цел запад со се сад им стегнат некакви санкции, дека они нема да имаат од кај да купат све што им треба. Само наместо Ф-15 ќе купуваат су-35. Ама ќе купуваат. Така да, ако видиш, уствари боље шо купуваат од поскупото, пошто така помалце ќе купат. Боље тие брадати манијаци да имаат еден еурофајтер отколку со истите пари да купат пет сухои, така? Башка што кога купуваат од запад парите ги слеваат во колку-толку функционални демократии, наместо во дефакто аутократии, што е ваљда за светов како целина боље. Така да, од сите можни зли варијанти, кога ууубаво ќе размислиш до крај, оваа е можда и најмалку зла.

Makedon wrote:Да останеме неутрални колку е можно повеќе.


И ја сум навише за тоа при дискусии и разговор!

Makedon wrote:А приказнава за Јемен според мене е класична верска и социјална криза која резултира со вооружен бунт во самата држава


Со ова сум 100% согласен. Секаде каде што стандардот е премногу низок има поголема можност за крвопролевања. Јемен, за жал, ниту е прв ниту последен пример. Но, во современиот ѓеостратешки маалско-семкарски дискурс, некако премногу се мистифицира а-у-кур-се-тресе тој судир. Само уште една трагедија во која страдаат пред се невини.

Makedon wrote:а на целата каша се наметнува С.Арабија која "сака" да му помогне на "легитимниот" Јеменски претседател, читај да се наметне како воена сила, да покаже заби на Иран во стил види ми го светликавово оружје, нооооо некако тешко иде на тој план.


Точно. Војната во Јемен е всушност прокси војна меѓу СА и Иран, со тој мал безначаен детаљ дека СА има политичка поддршка повеќето арапски земји плус од западот.* Инаку, и СА и Иран негуваат фолклор во кои доминираат со цел регион. И двете се дефакто теократии. И двете држави во современиот облик настанале со цепкање на Отоманското царство. Меѓусебно се балансираат со споредлива воена моќ. Доколку завојуваат директно — тек тоа ќе биде крв до колена, и таква дестабилизација на блиски исток што овие војнициве во ирак сирија исис ќе изгледаат ко детска играчка. (а тек замисли ако Иран успее да направи атомска бомба)

_____
*) тема за размислување во слободно време: зошто? зошто СА има поддршка од повеќето арапски земји + запад, а Иран не? И двете се слично големи, и двете имаат ненормални резерви на природни ресурси, и двете се теократии... па, сепак, СА направи голема коалција а Иран - напротив - јадеше до вчера санкции од цел свет. Зошто е очигледно преферирана СА?
Last edited by filipv on 16 Nov 2018, 17:01, edited 1 time in total.
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2762
Joined: 13 Dec 2017, 11:54

Re: Новата криза во Јемен

Postby Iko » 16 Nov 2018, 16:59

Zaradi toa shto ushte oddamna na Zapad e etablirano Sunitskoto za smetka na Shiitskoto vlijanie...normalno - nikoj ne bi odel so Ortodoksi koga mozhe so Katolici...daleku pobrojni se i sevkupno pomokjni...taka i ovie isto...
Iko
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 38786
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA

PreviousNext

Return to Општи муабети / Off topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

cron