Спектакуларно полетување

Место за интересни фотографии, видеа и линкови.
A place for interesting photos, videos and links.

Спектакуларно полетување

Postby IgorMKD » 07 Nov 2011, 21:42

Пази будала!

"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15319
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Спектакуларно полетување

Postby AlexGreat » 07 Nov 2011, 23:14

:bravo:
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
User avatar
 
Posts: 9179
Joined: 05 Mar 2009, 22:18

Re: Спектакуларно полетување

Postby Skopjeair » 07 Nov 2011, 23:43

Во кабината компјутерот на Ербас му ја пукнал главата на пилотот по ваков потег!
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Re: Спектакуларно полетување

Postby KVARK » 08 Nov 2011, 00:36

IgorMKD wrote:Пази будала!
Овој мора да го набркале од некое ВВ. :D
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
User avatar
 
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 22:39
Location: New Foxсиче!

Re: Спектакуларно полетување

Postby IgorMKD » 08 Nov 2011, 10:33

Skopjeair wrote:Во кабината компјутерот на Ербас му ја пукнал главата на пилотот по ваков потег!


Се прашувам како компјутерот дозволи вака опасен борбен маневар... Можно ли е да се работи за тест лет при кој се оневозможува уделот на компјутерот во одлуките и постапките на пилотите?
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15319
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Спектакуларно полетување

Postby Scylla » 08 Nov 2011, 10:51

Дефинитивно е празен а ова е демонстрација на способностите на летање... Инаку кој капетан би направил онаков маневар со 120 патници назад...а потоа да не остане без дозвола?
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 02:21
Location: Лозана

Re: Спектакуларно полетување

Postby Skopjeair » 08 Nov 2011, 13:45

IgorMKD wrote:
Skopjeair wrote:Во кабината компјутерот на Ербас му ја пукнал главата на пилотот по ваков потег!


Се прашувам како компјутерот дозволи вака опасен борбен маневар... Можно ли е да се работи за тест лет при кој се оневозможува уделот на компјутерот во одлуките и постапките на пилотите?


Треба да го разгледам тоа, мислам дека компјутерот на Ербас дозволува вакви маневри ама предупредува ... Треба да проверам па ќе ти пишам ...
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Re: Спектакуларно полетување

Postby karamba » 11 Nov 2011, 18:19

Мадр факр :shock:

karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
User avatar
 
Posts: 11929
Joined: 26 Jun 2009, 22:07
Location: Skopje,R.Makedonija

Re: Спектакуларно полетување

Postby Skopjeair » 15 Nov 2011, 20:24

Нема товар, нема многу гориво, Јаки мотори и СРЕЌА!
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Re: Спектакуларно полетување

Postby IgorMKD » 15 Nov 2011, 21:19

Следниот пат ќе ги собираат со метличе. Пациенти!
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15319
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Спектакуларно полетување

Postby Bobby » 16 Nov 2011, 01:12

Skopjeair wrote:Нема товар, нема многу гориво, Јаки мотори и СРЕЌА!


И????
Па секако, Чак Норис е во кокпитот :)
To live is the rarest thing in the world, most people exist, that's all...
Bobby
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 832
Joined: 14 Nov 2009, 02:56
Location: OHD - SKP

Re: Спектакуларно полетување

Postby Skopjeair » 16 Nov 2011, 01:18

Bobby wrote:
Skopjeair wrote:Нема товар, нема многу гориво, Јаки мотори и СРЕЌА!


И????
Па секако, Чак Норис е во кокпитот :)


Чак Норис да беше ќе продолжеше авионот да оди нагоре ... Ама забележи го доведува близу STALL па го исправа авионот во хоризонтален лет
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Re: Спектакуларно полетување

Postby Bobby » 16 Nov 2011, 12:08

Skopjeair wrote:Чак Норис да беше ќе продолжеше авионот да оди нагоре ... Ама забележи го доведува близу STALL па го исправа авионот во хоризонтален лет


Да, за момент си помислив дека ќе падне, на граница беше до STALL.
Се чудам како можат да напраат некои невозможни(!?!)
маневри со авиониве до степен да речам - во одредени ситуации кога авион има технички проблем и пилотите
тешко го држат под контрола, зарем не можат нешто вака екстремно да направат, па макар и полни со патници, за да спречат пад?

Инаку, како е правилен превод за STALL, на македонски? можам да објаснам ама не со еден збор :D
To live is the rarest thing in the world, most people exist, that's all...
Bobby
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 832
Joined: 14 Nov 2009, 02:56
Location: OHD - SKP

Re: Спектакуларно полетување

Postby Skopjeair » 16 Nov 2011, 12:10

STALL - Лет на критична брзина!
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Re: Спектакуларно полетување

Postby Scylla » 16 Nov 2011, 12:54

Bobby wrote:
Да, за момент си помислив дека ќе падне, на граница беше до STALL.
Се чудам како можат да напраат некои невозможни(!?!)
маневри со авиониве до степен да речам - во одредени ситуации кога авион има технички проблем и пилотите
тешко го држат под контрола, зарем не можат нешто вака екстремно да направат, па макар и полни со патници, за да спречат пад?

Инаку, како е правилен превод за STALL, на македонски? можам да објаснам ама не со еден збор :D


Клучна улога игра фактот што авионот е пердуф лесен, има малку гориво и нема патници. Натовари го и повеќе нема да има вакви летачки способности.
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 02:21
Location: Лозана

Re: Спектакуларно полетување

Postby Bobby » 16 Nov 2011, 16:20

Skopjeair wrote:STALL - Лет на критична брзина!


Хехе, ете гледаш, и ти не можеш со еден збор :)
Особено што критична брзина може да е и некоја преголема брзина.

Во секој случај :bravo: за трудот.
To live is the rarest thing in the world, most people exist, that's all...
Bobby
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 832
Joined: 14 Nov 2009, 02:56
Location: OHD - SKP

Re: Спектакуларно полетување

Postby Skopjeair » 16 Nov 2011, 17:19

Bobby wrote:
Skopjeair wrote:STALL - Лет на критична брзина!


Хехе, ете гледаш, и ти не можеш со еден збор :)
Особено што критична брзина може да е и некоја преголема брзина.

Во секој случај :bravo: за трудот.


Не е дека јас не можам! Има многу варијанти!

Исто и следнава е во употреба STALL - Превлечен Лет
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Re: Спектакуларно полетување

Postby Skopjeair » 17 Nov 2011, 00:54

Image
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Re: Спектакуларно полетување

Postby karamba » 08 May 2014, 09:46

Не е ладно уопште, тоа од времето така знае да напраи :lol:

karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
User avatar
 
Posts: 11929
Joined: 26 Jun 2009, 22:07
Location: Skopje,R.Makedonija

Re: Спектакуларно полетување

Postby Bobo » 08 May 2014, 09:51

Мајнус 50 минимум е тука
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
User avatar
 
Posts: 8188
Joined: 26 Oct 2007, 20:16

Next

Return to Галерија и линкови / Gallery and links

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests