Нова книга за авиони

Научни трудови и литературни дела од професионалната авијација.
Science and literature materials from professional aviation.

Нова книга за авиони

Postby Andonovic Vladimir » 11 Jun 2017, 09:53

Излезе од печат најновата книга на авторот д-р Владимир Андоновиќ со наслов „Еволуција на виталните системи на авионите“ - или воздухопловни легенди 2. Книгата на 160 страници текст и многубројни фотографии содржи: Пролог со кратка историја на летањето, 7 глави основен текст, библиографија и белешка за авторот.
Книгата ги обработува некои од крупните епохи кои биле пресвртници во еволуцијата на авионот и довеле до нови поквалитетни конструктивни решенија и скокови во перформансите како:
- примена на слободноносечкото крило,
- примена на системите за хиперпотисок,
- примена на метален пропелер и промена на чекорот на краците на пропелерот во лет,
- вовлекување/извлекување на стојните органи во лет
- примена на турбомлазни реактивни мотори,
- совладување на звучната бариера,
- епилог, или што понатаму?
За разлика од книгата „Воздухопловни легенди“ (од истиот автор), во која беа опишани историските херојски летови, тежиштето на оваа книга е врз конструкторите. На овој начин се затвора кругот на воздухопловните легенди составен од конструкторите, научниците и летачите.
Книгата се препорачува на широк круг читатели кои ги интересира воздухопловството, од средношколци и студенти, до професионалци во пензија.
Книгата е посветена на генерацијата матуранти 1955-1959 година на скопската гимназија „Јосип Броз Тито“ и последната глава на книгата содржи податоци за оваа генерација.
Andonovic Vladimir
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2009, 08:21

Re: Нова книга за авиони

Postby IgorMKD » 11 Jun 2017, 13:35

Честитки професоре и голема благодарност за трудот и работата на вака дефицитарни теми во нашето општество.

Каде би можеле да ја најдеме и купиме книгата?
"Igor, dojde vreme skoloto da e posledna sansa za onie koi nemaat nikakov drug talent ;)".
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15301
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Нова книга за авиони

Postby Andonovic Vladimir » 11 Jun 2017, 17:10

Книгата може да се купи во книжарницата „Матица“ на бул. Св. Климент Охридски.
Andonovic Vladimir
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2009, 08:21

Re: Нова книга за авиони

Postby IgorMKD » 11 Jun 2017, 18:16

Благодарама професоре, ќе ја купам веќе од утре :D
"Igor, dojde vreme skoloto da e posledna sansa za onie koi nemaat nikakov drug talent ;)".
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15301
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Нова книга за авиони

Postby zlatko83 » 15 Aug 2017, 17:29

interesno
ce mi treba recnik da gi razberam nekoi od strucnive izrazi :o)
ali sepak ce mora da vleze u biblioteka :o)
zlatko83
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1643
Joined: 10 Sep 2006, 15:47
Location: zuerich_schweiz

Re: Нова книга за авиони

Postby Andonovic Vladimir » 17 Aug 2017, 18:04

При пишување на книгата „Еволуција на виталните системи на авионите“ настојував што помалку да користам стручни изрази кои не се среќаваат во секојдневниот говор. Сепак некои морале да се појават. Доколку не Ви е тешко можете да ги соберете и испратите преку Форумот, а јас ќе Ви ги дадам потребните објаснувања. Книгата е пишувана со популарен јазик и скромна „тежина“ па сепак понекаде морало да се отстапи од овој принцип. Ви благодарам на јавувањето, се надевам дека книгата ќе Ви се допадне. Д-р Владимир Андоновиќ.
Andonovic Vladimir
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2009, 08:21

Re: Нова книга за авиони

Postby Zoran MAF » 26 Aug 2017, 11:40

Andonovic Vladimir wrote:При пишување на книгата „Еволуција на виталните системи на авионите“ настојував што помалку да користам стручни изрази кои не се среќаваат во секојдневниот говор. Сепак некои морале да се појават. Доколку не Ви е тешко можете да ги соберете и испратите преку Форумот, а јас ќе Ви ги дадам потребните објаснувања. Книгата е пишувана со популарен јазик и скромна „тежина“ па сепак понекаде морало да се отстапи од овој принцип. Ви благодарам на јавувањето, се надевам дека книгата ќе Ви се допадне. Д-р Владимир Андоновиќ.


Поздрав Професоре ( ми предавате на ТМФ- Машински елементи )
Мило мие што неуморно творите.
Поздрав само напред.
Искрено
Зоран .Т
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
Zoran MAF
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4552
Joined: 02 Jul 2014, 18:44
Location: За Никаде

Re: Нова книга за авиони

Postby Andonovic Vladimir » 29 Aug 2017, 19:49

Почитуван колега Зоран Т.,
големо задоволство за еден стар професор е неговите студенти да се сеќаваат на него па и да му се јавуваат. Ве поздравувам и Ви посакувам добро здравје и успеси во професијата.
Со почит, проф. д-р Владимир Андоновиќ.
Andonovic Vladimir
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2009, 08:21

Re: Нова книга за авиони

Postby Zoran MAF » 30 Aug 2017, 09:55

Andonovic Vladimir wrote:Почитуван колега Зоран Т.,
големо задоволство за еден стар професор е неговите студенти да се сеќаваат на него па и да му се јавуваат. Ве поздравувам и Ви посакувам добро здравје и успеси во професијата.
Со почит, проф. д-р Владимир Андоновиќ.

Задоволството е взаемно. Не престаНУВААТ КОНТАКТИТЕ СО НАПУШТањето на образовниот систем.
Поздрав од ТЛМ Разине
проект печка за топшење алумијум
легура 5оо5

Искрено Зоран.Т
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
Zoran MAF
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4552
Joined: 02 Jul 2014, 18:44
Location: За Никаде


Return to Наука и литература / Science and literature

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron