Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

За љубителите на лесните авиони,падобранството,едрилиците и ултралесните летала.
For the fans of the light aircraft, paragliders, private flying and sailplanes.

Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby avijacijamk » 05 Aug 2006, 18:17

Кумановскиот аеро клуб располага со два авиона
од типот Cessna C-172, еден авион Utva-75 и еден
авион од типот TB-9 Tampico. Во аеро клубот од Куманово
исто така има и едрилици од типот VUK T, Pilatus, Blanik и други.

Image
Авион од типот Cessna C-172N со регистрација Z3-DAB

Image
Авион од типот Cessna C-172М со рефистрација Z3-DCL

Image
Авион од типот Utva-75 со регистрација Z3-DCC

Image
Авион од типот TB-9 Tampico со регистрација Z3-DAA.
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby avijacijamk » 08 Aug 2006, 18:36

Е сеа ми текна, овој аеро клуб исто така има и еден крш, кој сега почнаа да го прават со надеж дека ќе успеат да го оспособат за летање. Јас им држам палци.

http://myaviation.net/?pid=00276867


Авион од типот PLZ Wilga 35A со екс-ју регистрација YU-DFD.
http://myaviation.net/?pid=00265607
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby ninost » 01 Oct 2010, 21:59

Kolku od avionite se vo letna sostojba i se registrirani..i koi se tie?
ninost
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 24
Joined: 10 Apr 2010, 00:17

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby EDRILICAR » 02 Oct 2010, 07:54

ni eden ne e registriran a 4 aviona se vo letna sostojba, ako ja racuname edrilicata (blanik l23) toa se 5 avioni vo letna sostojda

cessna 172 Z3-DCL

cessna 172 Z3-DAB

utva 75 Z3-DCC

socata tampico Z3-DAA

blanik l23 Z3-5006
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby Дарко Д » 04 Oct 2010, 13:14

Нема заинтересираност во кумановскиот народ да пробаат како е да се лета.
[img]http://www.danasoft.com/sig/goko.jpg[/img]
Дарко Д
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 198
Joined: 27 Jan 2010, 13:14
Location: Куманово,Македонија

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby kiko737 » 31 May 2012, 08:51

Бесплатна обука за воздухопловство

Во тек се уписи за обука по воздухопловство на која можат да се пријават лица постари од 16 години. Уписите ќе траат наредните два месеци. Потоа ќе следи селекција, лекарски прегледи, тероретско обучување.

Она што во светот е скапо, ние го правиме бесплатно за да привлечеме луѓе. Аеро клубот “Доне Божинов“ вакви обуки прави на секои две години. Секој кандидат ќе направи по пет скока. Оние кои ќе се докажат потоа можат да бидат пилоти на авиони, едрилици, падобрани. Многу од аматерите потоа станале професионалци - велат од Аеро клуб “Доне Божинов“.

http://www.kumanovonews.com/vesti/sport ... vstvo.html
kiko737
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 29
Joined: 22 Aug 2011, 23:46
Location: Bitola

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby ninost » 04 Jun 2012, 10:23

Zdravo! Jas sum zanteresiran za obukata imam 16 godini..ama sum od bitola..se razbiram od vozduhoplostvoto..kazetemi kakvimi se sansite. pozz :)
ninost
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 24
Joined: 10 Apr 2010, 00:17

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby kiko737 » 01 Jul 2012, 15:20

Гледам на фб има некаква обука за падобранци, дали некој можи некое инфо плус.. :):)
kiko737
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 29
Joined: 22 Aug 2011, 23:46
Location: Bitola

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby Христијан » 14 Jul 2012, 18:54

Тринаесет луѓе посетуваат обука за пилоти


Во Аеро клуб “Доне Божинов“ тринаесет млади луѓе следат обука за воздухопловство. Од клубот се задоволни од одзивот, а нови канидати во меѓувреме се пријавуваат.

Тоа се млади луѓе на возраст од 16 до 18 години. Има доста ентузијасти. Скоковите завршија, теорија ќе има и до средина на август се очекува да завршат со курсот. За обуката која ја поминале ќе добијат лиценци и тоа многу ќе им користи при вработување. Многумина веќе се вработени во АРМ. Независно од овој, нов курс за пилоти на едрилици треба да почне од септември - велат од Аеро Клуб “Доне Божинов“.

Отворениот меѓународен куп за падобрани е откажан од технички причини, но истиот ќе се оддржи во септември.

http://www.kumanovonews.com/vesti/dnevn ... iloti.html
The only easy day, was yesterday!
Христијан
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 2749
Joined: 16 Sep 2009, 22:14
Location: Република Македонија

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby kiko737 » 15 Jul 2012, 02:52

А како можи да се пријавам за следнио курс??
kiko737
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 29
Joined: 22 Aug 2011, 23:46
Location: Bitola

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby MaKoM » 15 Jul 2012, 16:11

Абе Кумановци ,лета ли некој со тоа Тампикото :D :D
...shoveling shits up the hill...
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 18:07
Location: Strumica R. Makedonija

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby Vlat4enceto » 16 Aug 2012, 19:18

Што бидна со курсот, до кога е ?
Vlat4enceto
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 159
Joined: 16 Jul 2010, 21:30

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby dragan_mig31 » 31 Aug 2019, 18:54

ImageZ3-DAN by dragan cvetic, on Flickr
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 22942
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby dragan_mig31 » 07 Sep 2019, 18:08

Deneska u organizacija na Aeroklub Done Bozinov od Kumanovo bese odrzan 1 Blanik Kup.Odlicno druzenje i pokraj oblacnoto vreme.Eve nekolku sliki od mene.

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 22942
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby Bobo » 08 Sep 2019, 09:06

Еве некоја слика и од мене. Супер настан

Сликиве не се едитирани


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Image
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
User avatar
 
Posts: 8501
Joined: 26 Oct 2007, 20:16

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby karamba » 08 Sep 2019, 12:22

Одлично другари, супер што ги покривте овие два настана кај нас кои се права реткост, и во Штип и овој во Куманово :bravo:
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
User avatar
 
Posts: 13223
Joined: 26 Jun 2009, 22:07
Location: Skopje,R.Makedonija

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby Bobo » 09 Sep 2019, 09:30

Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
User avatar
 
Posts: 8501
Joined: 26 Oct 2007, 20:16

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Postby dragan_mig31 » 05 Sep 2020, 16:20

Blanik kup 2020

ImageIMG_9248-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9236-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9381-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9416-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9417-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9513-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9603-2 by dragan cvetic, on Flickr
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 22942
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија


Return to Спортска авијација / General aviation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest