Нацистичкиот невидлив авион Horten 2-29

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.

Нацистичкиот невидлив авион Horten 2-29

Postby Црн барон » 15 Oct 2009, 22:14

Како што разгледав мислам дека никој нема пишувано на оваа тема
http://kubura.com.mk/index.php?option=c ... 5&Itemid=8
Image
Image
''Доколку се пробијат тенковите, по нив доаѓа и победата!'' Хајнц Гудеријан
Црн барон
Командир на Т-72
Командир на Т-72
User avatar
 
Posts: 1042
Joined: 04 Jul 2009, 12:31
Location: Струмица, МАКЕДОНИЈА

Postby kocov » 15 Oct 2009, 23:17

pa brajkata horten koj go naparvile avionot do denes ne se znae kako uspeale da napravat stabilno letacko krilo
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8399
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Postby Canemakedonski » 16 Oct 2009, 19:45

Има пишувано:
http://forum.avijacija.com.mk/viewtopic.php?t=4346
Патем авионот е HO 229, а не 2-29 Инаку нормално дека дрвен авион е прилично невидлив за радари, ама замислете ја ситуацијава: Еден прилично несигурен прототип, ако соберат доволно гориво, полетува од германски аредром над кој постојано кружат ловци - бомбардери од три воздухопловства (кој патем немаат радари ама држат на око и на нишан се што полетува од германските аеродроми). И да не должам многу, што велите до каде мќе стаса овој “стелт“ авион?
Повеќе за Хортеновите авиони:
http://www.warbirdforum.com/horten.htm
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5719
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Postby kocov » 16 Oct 2009, 20:06

Canemakedonski wrote:Има пишувано:
http://forum.avijacija.com.mk/viewtopic.php?t=4346
Патем авионот е HO 229, а не 2-29 Инаку нормално дека дрвен авион е прилично невидлив за радари, ама замислете ја ситуацијава: Еден прилично несигурен прототип, ако соберат доволно гориво, полетува од германски аредром над кој постојано кружат ловци - бомбардери од три воздухопловства (кој патем немаат радари ама држат на око и на нишан се што полетува од германските аеродроми). И да не должам многу, што велите до каде мќе стаса овој “стелт“ авион?
Повеќе за Хортеновите авиони:
http://www.warbirdforum.com/horten.htm


vidi vaka idejata za nevidliv avion za radari oso\beno kaj germancite se pojavuva posle bitkata za anglija isto taka razmisluvale i veke razvile i napravile lovec baziran na letacki krila sepak imas pravo veke sojuznicite imale vozdusna nadmok nad tretiot rajx no sepak nacistite mozle da gi poletuvat ovie avion noke imaat mlazni motori(sto gi pravi dosta brzi) potoa mozat lesno da gi pogodat sojuznickite aerodromi vo francija isto taka nacistite pocnuvata da pravat podzemin aerodromi vo bavrija sto mu dava sansa na ovoj avion .
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8399
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Postby AlexGreat » 01 Nov 2009, 21:43

Canemakedonski wrote:Има пишувано:
http://forum.avijacija.com.mk/viewtopic.php?t=4346
Патем авионот е HO 229, а не 2-29 Инаку нормално дека дрвен авион е прилично невидлив за радари, ама замислете ја ситуацијава: Еден прилично несигурен прототип, ако соберат доволно гориво, полетува од германски аредром над кој постојано кружат ловци - бомбардери од три воздухопловства (кој патем немаат радари ама држат на око и на нишан се што полетува од германските аеродроми). И да не должам многу, што велите до каде мќе стаса овој “стелт“ авион?
Повеќе за Хортеновите авиони:
http://www.warbirdforum.com/horten.htm

Дрвен авион...ако е направен од цврста дрвена конструкција повеќе ќе издржи удари отколку лимена. :lol: :lol: :lol:
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
User avatar
 
Posts: 9178
Joined: 05 Mar 2009, 22:18

Postby Canemakedonski » 02 Nov 2009, 11:15

Е, па треба да е цврст, оти ќе трпи многу удари... Во стварност првиот удар од земја и не го издржал :lol: :lol: :lol:
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5719
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Postby AlexGreat » 02 Nov 2009, 18:24

pa ne go pravele da udira od zemja... :lol:
i koj ne bi se raspadnal? :lol: :lol:
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
User avatar
 
Posts: 9178
Joined: 05 Mar 2009, 22:18

Postby Canemakedonski » 03 Nov 2009, 21:34

AlexGreat wrote:pa ne go pravele da udira od zemja... :lol:
i koj ne bi se raspadnal? :lol: :lol:


Па и не го правеле, ама кога пилотиве ги виделе гореспомнатите три воздухопловства над нив сепак се решиле да се пробаат со земјата.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5719
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Postby Canemakedonski » 04 Nov 2009, 18:16

Ако баш ве интересира, еве го видеото од NG на јутјуб:
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5719
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Нацистичкиот невидлив авион Horten 2-29

Postby alvarhanso » 22 Oct 2015, 11:41

The Horten 229 V3 “Flying Wing” 48 images
https://www.warhistoryonline.com/milita ... ore.html/4
..

The future is already here - it's just not evenly distributed
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 25830
Joined: 21 Jul 2007, 12:34
Location: Skopje

Re: Нацистичкиот невидлив авион Horten 2-29

Postby Trpkovski Vladimir » 22 Oct 2015, 20:11

Авион направен од дрвени лепенки и платно (радарски пропусни или слабо видливи материјали) и уште невидлив, па чудно е што е радарски невидлив ?? Тоа е исто како да се чудиме што Ан-2 е радарски невидлив.
Со оглед дека не е направен прототип со вградени мотори во него, радарските бранови и нема од што да се одбијат (нема или има многу малку метал во него, бидејќи „прототиповите“ што го испитувале биле само слабо управливи едрилици.
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"

Paluba Info - Forum o naoružanju i vojsci...
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5551
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo


Return to Историја на авијацијата / Aviation history

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest