Gerhard Fieseler во Прилеп

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.

Gerhard Fieseler во Прилеп

Postby Scylla » 13 Sep 2011, 21:07

20 Август 1917 г.
Германскиот Ас Gerhard Fieseler (1896г. - 1987г.) стои покрај остатоците од Францускиот авион Breguet XIV јужно од Прилеп, прв срушен авион во неговата кариера (Gerhard Fieseler во Македонија срушил 19 авиони).

Image

28 Јули 1918 г.
Германскиот Ас Gerhard Fieseler (1896г. - 1987г.) стои покрај остатоците од Францускиот авион Nieuport 17 срушен од него во близина на Канатларци.

Image

1917 г.
Авионскиот ескадрон JASTA 25 (Авионски ескадрон составен од 14 до 20 авиони ) главно составен од авионите Roland D.IIа распореден во базата во Канатларци.
Првиот авион лево му припаѓа на Германскиот Ас Gerhard Fieseler

Image

Авиони Roland D.IIа (Првиот авион е од поручник Eric Schutze) во базата во Канатларци.

Image

Германскиот Ас Gerhard Fieseler (Срушени 19 авиони во Македонија) позира во својот авион Roland D.IIа во базата во Канатларци.

Image

1917 г.
Германски или Бугарски Fokker EIII срушен во близина на Прилеп.

Image

1944 г.
Селаните извлекуваат принудно слетан сојузнички авион во близина на Зрзе

Image
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 02:21
Location: Лозана

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Postby Jak » 13 Sep 2011, 21:19

Браво мајсторе :bravo:
Само мала исправка, на првата фотографија е бреге (реден мотор со водено ладење), а на втората њупорт (ротационен со воздушно ладење)
Jak
Капетан на B737
Капетан на B737
User avatar
 
Posts: 428
Joined: 04 Nov 2009, 23:00
Location: Tetovo

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Postby kocov » 13 Sep 2011, 22:35

Да еден од авионите имаа воздушно ладен мотор, кој знае можи ден денес имаа остатоци во пелагонија од овие соборени авиони од првата светска војна колку што знам имаа еден авион во Охридско езеро од овој период.

mакедонскиот фронт
Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
Online
 
Posts: 8399
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Postby EUROINVEST » 13 Sep 2011, 23:31

Ovie sliki se od Facebook od grupata " Prilep stari fotografii "
EUROINVEST
Едриличар
Едриличар
User avatar
 
Posts: 248
Joined: 14 Apr 2010, 05:49

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Postby alvarhanso » 14 Sep 2011, 12:58

Одлична сторија и фотки! :bravo:
..

The future is already here - it's just not evenly distributed
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 25830
Joined: 21 Jul 2007, 12:34
Location: Skopje

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Postby kocov » 14 Sep 2011, 18:36

Не памтам точно но мислам дека Атантата имале некаде околку 200 авиони на Македонскиот Фронт.
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
Online
 
Posts: 8399
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola


Return to Историја на авијацијата / Aviation history

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests