Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby Flug » 13 Jul 2012, 10:00

Мислам Su-27.
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
User avatar
 
Posts: 458
Joined: 19 May 2007, 16:42

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby KVARK » 13 Jul 2012, 12:24

Историски и фактографски гледано, првпат овој маневар е презентиран на пошироката јавност од страна на Виктор Пугачев, Ле Бурже-1989, летајќи на Су-27.

Првпат на ова летало, маневарот бил изведен од страна на Игор Волк, тест пилот на Сукхои, за време тестирањата на леталото, пред да биде воведено во оперативна употреба.

Реф.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pugachev's_Cobra

Инаку, постојат мислења дека маневарот бил изведуван од страна на пилотие на Шведското ВВ со J-35 Draken, многу пред да биде изведен на Су-27. Меѓутоа, не постојат автентични снимки од тие времиња. Има на youtube некои понови снимки каде што се гледа дека Дракенот може да направи кобра.

Реф.
http://theaviationist.com/2012/04/12/cobra-draken/
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
User avatar
 
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 22:39
Location: New Foxсиче!

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby dragan_mig31 » 13 Jul 2012, 12:54

Ја знам и за су-27 и за дракен дека можат тоа да праат.У поново време демек и ф-22.Сеа мора да е некој од олд сул авиониве од хладни рат у питање.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 21727
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby Flug » 13 Jul 2012, 14:51

Се надевам нема да се разреди темава со ова што го најдов.

http://www.abovetopsecret.com/forum/thread13214/pg1

Еве што има на линкот.


I have heard alot of 'talk' and confident bragging here on the famed "cobra maneuver" and the "super-cobra" by the Russians, who brag about this also, Sukhois's (Su-37's, etc).
I wish to discuss some facts that illustrate the "cobra's" ineffectiveness.....

First, the "cobra maneuver" and "super-cobra" can only be done without any armament and with less than 50% or half the fuel tanks.....

Second, the "cobra maneuver" and "super-cobra" performed in a wrong way can cause serious damages and in fact, has attributed to numerous deaths of pilots at 15g.

Thirdly, the "cobra maneuver" and "super cobra" is only effective if the interceptor is really close and does not pick it up ....

Fourth, the "cobra maneuver" and "super-cobra" slows the Sukhoi down so much that if the interceptor spots the maneuver early enough and adjusts there is absolutely no way that the Sukhoi can survive.

Fifth, the only air maneuvers that the Sukhoi's can truly claim as a "no one else can do" is the "Super Cobra" and "Kulbit".
The Swedish did the famed "cobra maneuver" back in the 60's and it has been claimed, yet still unconfirmed, that a number of US aircraft (ie: F-22, etc.) can perform the standard "cobra maneuver".

Sixth, the Sukhoi's can also do a 120 degree AOA (angle of attack) which they also brag about but fail to comment on how long the aircraft can hold the position. The 120 AOA has only been proven to have been done a few times and only for a few seconds. And that is not opinion...thats simply fact.
On the other hand.......the F-22 can perform a constant 60 +/- degree AOA, not seconds, and can do this while rocking the wings at higher speeds than the Sukhoi's. This is a feat that NO other aircraft can do. Also, the AOA for the F-22 is unlimited even though it has not been tested outside the wind tunnel tests beyond 80 degrees + AOA. Here is a picture of a F-22 doing such a 70 degree AOA upside down. To confirm this, look at the engine heat:
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
User avatar
 
Posts: 458
Joined: 19 May 2007, 16:42

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby Flug » 13 Jul 2012, 15:00

Сега ми текна дури јадев... да не е X-31? Бидејќи тој е еден од првите (ако не и прв) експериментален авион кој има thrust vectoring, па ми текна да не ја направил за прв пат таа маневра. :?: :?:
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
User avatar
 
Posts: 458
Joined: 19 May 2007, 16:42

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby KVARK » 13 Jul 2012, 17:19

Ако мислиш на оние приказни околу P-51 Mustang и кобра-маневарот, мислам дека тоа нема смисла. Едноставно, пост-сталл маневри не се нешто необично за клипни или турбо-елисни авиони.

Се надевам дека мислиш на млазен авион?
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
User avatar
 
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 22:39
Location: New Foxсиче!

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby Makedon » 13 Jul 2012, 21:04"Кобра" и "Супер-кобра" маневар може да направи и МиГ-29
Makedon
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 1233
Joined: 11 Jan 2011, 20:42
Location: Skopje, Macedonia

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby KVARK » 14 Jul 2012, 09:58

Таман се мислев да пишам Том Круз на F-14 во Топ Ган. :D Се сеќавате на сцената кога ќе рече: - I'll hit the brakes... He'll overshoot. :mrgreen:


Како и да е, Дракенот е постар авион. Веќе зборував за целата таа приказна, така да може да е сосема веројатно да е тоа првиот млазен борбен авион кој го извел овој маневар.
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
User avatar
 
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 22:39
Location: New Foxсиче!

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Postby KVARK » 14 Jul 2012, 14:39

@filipv
Ги изгледав сите 4 делови од документарецот - во еден здив.

Го делам твоето мислење - ФЕНОМЕНАЛНО!
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
User avatar
 
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 22:39
Location: New Foxсиче!


Return to Историја на авијацијата / Aviation history

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron