Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.

Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby Scylla » 15 Jul 2012, 16:10

Image
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 02:21
Location: Лозана

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby IgorMKD » 15 Jul 2012, 16:39

Кај ја ископа, браво! :bravo: Тоа позади е DC-6 ако не грешам?
"Igor, dojde vreme skoloto da e posledna sansa za onie koi nemaat nikakov drug talent ;)".
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15310
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby MaKoM » 15 Jul 2012, 16:47

Scylla wrote:ImageJeli be , jeli bio ovdi i onaj ...kako se zvashe majku mu bozju..onaj bre copavi :)
...shoveling shits up the hill...
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 18:07
Location: Strumica R. Makedonija

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby IgorMKD » 15 Jul 2012, 16:50

MaKoM wrote:
Scylla wrote:ImageJeli be , jeli bio ovdi i onaj ...kako se zvashe majku mu bozju..onaj bre copavi :)


Не бе докторе, комити го изградија и отвараа :D
"Igor, dojde vreme skoloto da e posledna sansa za onie koi nemaat nikakov drug talent ;)".
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15310
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby MaKoM » 15 Jul 2012, 16:52

IgorMKD wrote:
MaKoM wrote:
Scylla wrote:ImageJeli be , jeli bio ovdi i onaj ...kako se zvashe majku mu bozju..onaj bre copavi :)


Не бе докторе, комити го изградија и отвараа :D


Не бе друже , не тоа, прашував дали и Другарот бил на отварањето ..... :D
...shoveling shits up the hill...
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 18:07
Location: Strumica R. Makedonija

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby IgorMKD » 15 Jul 2012, 17:16

Тоа не знам иако знам дека Тито користеше два DC-6B како свои лични авиони. Се работеше за авионот со регистрација YU-AFA кој беше Титов примарен воздухоплов и YU-AFB кој еден период беше даден на користење од страна на ЈАТ. Овие два авиони беа во употреба до 1968 па не сум сигурен дека овој на сликата е Титов воздухоплов. Е сега, во бившата држава DC-6B користеше и Адриа Авиопромет - четири авиони во периодот 1961-1969 година. Затоа и ме интересира чија е онаа птица во позадината.
"Igor, dojde vreme skoloto da e posledna sansa za onie koi nemaat nikakov drug talent ;)".
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15310
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby apo_bullseye » 16 Jul 2012, 14:46

Image

JAT's Douglas DC-3 on the first commercial flight at Ohrid Airport on 05 July 1953
apo_bullseye
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1695
Joined: 26 Feb 2010, 13:53
Location: Скопје

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby alvarhanso » 26 Jul 2012, 11:06

IgorMKD wrote:
MaKoM wrote:
Scylla wrote:Image


Jeli be , jeli bio ovdi i onaj ...kako se zvashe majku mu bozju..onaj bre copavi :)


Не бе докторе, комити го изградија и отвараа :D


:D
..

The future is already here - it's just not evenly distributed
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 25823
Joined: 21 Jul 2007, 12:34
Location: Skopje

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Postby Canemakedonski » 04 Aug 2012, 15:25

IgorMKD wrote:Кај ја ископа, браво! :bravo: Тоа позади е DC-6 ако не грешам?


Изгледа е Конвер ЦВ 240: колку што гледам двомоторен и колце во носот.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5718
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep


Return to Историја на авијацијата / Aviation history

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest