Единствена Битка меѓу САД и СССР

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.

Единствена Битка меѓу САД и СССР

Postby Canemakedonski » 28 Mar 2013, 22:16

Се работи за „пријателски оган“ когагрупа американски П 38 Лајтнинг нападнале руска воена колона во околината на Ниш. Порано читав за ова во стар Политикин забавник и сега го најдов ова на Википедија:

http://en.wikipedia.org/wiki/Air_battle_over_Ni%C5%A1

и подлинкови од Википедија:

http://vif2ne.ru/nvi/forum/archive/63/63597.htm
http://translate.google.com/translate?h ... attak.html
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5719
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep

Re: Единствена Битка меѓу САД и СССР

Postby Trpkovski Vladimir » 29 Mar 2013, 09:53

Не е единствена, имало уште неколку над Чекословачка и Германија. Ако не селажам, легендарниот Кожедуб има запишано две победи над П-51 на својата сметка во една таква размена на пријателски оган.
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"

Paluba Info - Forum o naoružanju i vojsci...
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5551
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo

Re: Единствена Битка меѓу САД и СССР

Postby Canemakedonski » 29 Mar 2013, 13:47

Кожедуб има потврдено две спорни победи против П 51 над Германија. Наводно П 51 летале како заштита на нивните Б 17 и за авионот на Кожедуб помислиле дека е Германски. Инаку повеќе случаи со „приателски оган“ и со пријателската ПВО артилерија и со авијацијата имале Глостер Метеорите над Европа при крајот на ВСВ кога биле погрешно идентификувани како Ме 262. Додуша ниеден не бил погоден, ама за да се избегнат инцидентите сите Метеори биле обоени во бело.
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5719
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep


Return to Историја на авијацијата / Aviation history

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest