Mотоџет

За сите оние кои не се плашат да ги извалкаат рацете и облеката.
For those who are not afraid to get messy clothes and hands.

Mотоџет

Postby zoransk » 30 Jan 2015, 19:24

Моторџет е првата форма на млазен мотор која се појавува послен 1900 година кога Хендри Коанда го демонстрирал првиот таков мотор кој бил клипен бензиски мотор поврзан со една голема форажна комора каде се вбризгувал бензиото и тука согорувало и се добивал потисок од 250 кг.
Имало обиди и понатаму да се направи моторџет, но се пропајгало поради слабиот материјал се до крајот на 30 тите кога се појавиле поквалитетни материјали и така почнува новата ера на моторџетот. Први кој практично поставиле ваков мотор биле италјаните но имале доста слаби резултати
Со појавата на ме -262 на небото над Германија, советскта авиација почнала да бара соодветно летало да го престигне ме-262 а во тој период советите немале ништо па затоа почнал развојот на миг кој успеал да достигне брзина од 800 км на час
Image

http://www.angelfire.com/art/jetengine/
на856ј021ов010ам321ер498пс621ес
zoransk
Капетан на B737
Капетан на B737
User avatar
 
Posts: 407
Joined: 21 Nov 2012, 19:49

Re: Mотоџет

Postby kocov » 20 Sep 2019, 16:49

Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola


Return to Механика / Mechanics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest