ВОЗДУХОПЛОВНА ФРАЗЕОЛОГИЈА!!!

Дискусии околу VATSIM мрежата. Се што не ви е јасно а сакате да го дознаете.
Discussions about the VATSIM network. Everything that you don't know but you are willing to find it out.

ВОЗДУХОПЛОВНА ФРАЗЕОЛОГИЈА!!!

Postby avijacijamk » 12 Jan 2007, 11:13

Воздухопловна азбука:

A- алфа
B-браво
C-чарли
D-делта
E-еко
F-фокстрот
G-голф
H-хотел
I-индиа
J-џулиет
K-кило
L-лима
M-мајк
N-новембер
O-оскар
P-папа
Q-квебек
R-ромео
S-сиера
T-танго
U-јуниформ
V-виктор
W-виски
X-иксреј
Y-јенки
Z-зулу

Ова мора да се знае беспрекорно. Напишано е на македонски како се изговара.
Last edited by avijacijamk on 27 Feb 2007, 15:57, edited 3 times in total.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby avijacijamk » 12 Jan 2007, 11:17

Овие букви се употребуваат за идентификување воздухоплови, навигациски средства, аеродроми и така натаму. Еве на пример авионот на Владата на Република Македонија има регистарска ознака Z3-MKD, што во превод би се кажало Зулу три - мајк кило делта.
Z3- или зулу три е регистарска ознака која означува на која земја припаѓа воздухопловот, во овој случај Z3- означува припадност на Република Македонија.

Друг пример еве со воздухоплови кои носат регистарски ознаки на Република Србија. YU-BSM или јенки јуниформ - браво сиера мајк.
YU- означува припадност на воздухоплови на Република Србија.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby avijacijamk » 12 Jan 2007, 11:25

Еве слика од авионот на Владата на Република Македонија со неговите регистарски ознаки:
Image
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia


Return to MacVACC & VATSIM

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest