Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.

Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby firefox » 26 May 2012, 14:00

Во врска со релативно новиот филм - Red Tails (Црвени опашки) на Лукас Филм ЛТД за познатата црнечка ескадрила - 332-та Ловечка група, интересно е да се спомене дека еден од најзабележливите членови на оваа група - капетанот Роберт В. Вилијамс при крајот на војната извршувајќи мисии над Балканскиот полустров се урнал, но го преживел падот во Март 1945 година на територија на Југославија на која делувале партизанските сили. Тој бил спасен од страна на партизаните и по пет недели бил повторно вратен во неговата матична единица. Човекот за кој станува збор е прв од лево!
Image

Јас не сум го гледал филмот, но доколку некој го гледал, авионот кој се урнал над Југославија го носел името "Duchess Arlene" со број 10 на трупот, се надевам дека типовиве од Холивуд го имаат вметнато. Тоа е овој авион на сликата:
Image
Image

П.С. Според дадените треилери за филмот можам да оценам дека Америве по Перл Харбор, филмовите за Втората Светска Војна полека ги селат во СФ жанрот. Филмот изобилува со пренабиени и исфорсирани сцени (кои наликуваат на епските борби со вонземјаните во филмот Денот на независноста) во кои можев да приметам како Мустангот во еден момент прави маневар многу сличен на оној што го прават супер модерните Су-35 и Су-37, ама кога Холивуд е во прашање се е можно!
firefox
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1335
Joined: 04 Aug 2006, 15:44
Location: Skopje

Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby firefox » 26 May 2012, 14:02

Во врска со релативно новиот филм - Red Tails (Црвени опашки) на Лукас Филм ЛТД за познатата црнечка ескадрила - 332-та Ловечка група, интересно е да се спомене дека еден од најзабележливите членови на оваа група - капетанот Роберт В. Вилијамс при крајот на војната извршувајќи мисии над Балканскиот полустров се урнал, но го преживел падот во Март 1945 година на територија на Југославија на која делувале партизанските сили. Тој бил спасен од страна на партизаните и по пет недели бил повторно вратен во неговата матична единица. Човекот за кој станува збор е прв од лево!
Image

Јас не сум го гледал филмот, но доколку некој го гледал, авионот кој се урнал над Југославија го носел името "Duchess Arlene" со број 10 на трупот, се надевам дека типовиве од Холивуд го имаат вметнато. Тоа е овој авион на сликата:
Image
Image

П.С. Според дадените треилери за филмот можам да оценам дека Америве по Перл Харбор, филмовите за Втората Светска Војна полека ги селат во СФ жанрот. Филмот изобилува со пренабиени и исфорсирани сцени (кои наликуваат на епските борби со вонземјаните во филмот Денот на независноста) во кои можев да приметам како Мустангот во еден момент прави маневар многу сличен на оној што го прават супер модерните Су-35 и Су-37, ама кога Холивуд е во прашање се е можно!
firefox
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1335
Joined: 04 Aug 2006, 15:44
Location: Skopje

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby Trpkovski Vladimir » 26 May 2012, 20:55

firefox wrote:Во врска со релативно новиот филм - Red Tails (Црвени опашки) на Лукас Филм ЛТД за познатата црнечка ескадрила - 332-та Ловечка група, интересно е да се спомене дека еден од најзабележливите членови на оваа група - капетанот Роберт В. Вилијамс при крајот на војната извршувајќи мисии над Балканскиот полустров се урнал, но го преживел падот во Март 1945 година на територија на Југославија на која делувале партизанските сили. Тој бил спасен од страна на партизаните и по пет недели бил повторно вратен во неговата матична единица. Човекот за кој станува збор е прв од лево!


Ти, ко да не си гледал „Отпишани“, па Прле и Тихи го спасуваат црнецот, го има и на најавната шпица на „Враќане на Отпишаните“. :D :D :D
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"

Paluba Info - Forum o naoružanju i vojsci...
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5631
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby firefox » 26 May 2012, 21:05

Знам дека и таму имаше некој црнец, ама дека баш тој лик го имаат вметнато не памтам. Ј :D :Dи га инвентивна беше таа филмска постава на Југославија, знаеја кога да ги искористат моментите! Сега ќе ги свртам ЦД-ата со серијалот, баш ме заинтересира! :D
firefox
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1335
Joined: 04 Aug 2006, 15:44
Location: Skopje

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby IgorMKD » 26 May 2012, 22:46

Јас го имам симнато филмот ама никако да го изгледам. Ај ќе го гледам asap и ќе пишам.
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15368
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby IgorMKD » 27 May 2012, 17:12

Само што го изгледав филмот и не успеав да го видам авионот кој е споменат во овој топик.
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15368
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby Trpkovski Vladimir » 28 May 2012, 11:56

Игор, не зборуваме за авионот, туку за пилотот црнец. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"

Paluba Info - Forum o naoružanju i vojsci...
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5631
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby IgorMKD » 28 May 2012, 12:48

Во филмот има соборување на еден авион по што пилотот е заробен од германците и однесен во логор од каде бега и се враќа во матичната единица. Но, дефинитивно не е овој нигро за кој зборите.
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
User avatar
 
Posts: 15368
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby firefox » 28 May 2012, 15:55

Незнам дали приметивте, ама дејствието во Ред Теилс во прво време се случува најверојатно некаде над централна или северна Италија од каде полетуваат дечкиве, а изведуваат борбени летови со застарените П-40-ки профив германците во повлекување некаде над Хрватското крајбрежје и Словенија. Градот во кај што ја лови еден од пилотите цурата која зборува на италијански е всушност Ровињ на Истра. Голема можност е девојката да била Италијанка, а не Хрватица! :D
firefox
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1335
Joined: 04 Aug 2006, 15:44
Location: Skopje

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby Trpkovski Vladimir » 28 May 2012, 20:30

IgorMKD wrote:Во филмот има соборување на еден авион по што пилотот е заробен од германците и однесен во логор од каде бега и се враќа во матичната единица. Но, дефинитивно не е овој нигро за кој зборите.


Игор, не знам дали беше во некоја од епизодите во серијата, или во филмот, ама после сцената со спасувањето на пилототе (мислам дека беа тројца, од кои барем еден црнец), следи онаа сцена кога германците им се светат на селаните со палење на селото.

Ова е сцената на одмаздата на германците:Да се разбереме, не тврдам дека во филмот/серијата се споменува баш овој пилот, или оваа ескадрила. :D :D :D
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"

Paluba Info - Forum o naoružanju i vojsci...
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
User avatar
 
Posts: 5631
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo

Re: Duchess Arlene P-51D (Red Tails)

Postby AlexGreat » 29 May 2012, 13:43

Има сцена снимена над Дубровник, мислам и во трејлерот може да се примети.
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
User avatar
 
Posts: 9353
Joined: 05 Mar 2009, 22:18


Return to Историја на авијацијата / Aviation history

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests