Превод на македонски

За сите оние кои не се плашат да ги извалкаат рацете и облеката.
For those who are not afraid to get messy clothes and hands.
Post Reply
User avatar
BORG
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1328
Joined: 15 Jul 2006, 23:09
Location: YYZ Toronto -Mississauga ON
Contact:

Post by BORG »

filipv wrote:Еве уште некои:

- flare
- final
- rotate (V1<Vr<V2)
- idle (кај млазните мотори)
Pa jas bi gi prevel ovie vaka.

- flare (namaluvanje na visinata na letaloto do odreden stepen pri sletuvanje - lebdenje)

- final (finish sletuvanje,odnosno sletuvanje po odreden stepen -konecen pristap)

- idle (rabotenje na mashinata ili motorot kolku da go odrzi svoeto funkcioniranje - bezkorisno rabotenje)
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 33058
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Post by dragan_mig31 »

aiiiiiiiiiiiiiiii
FLARE E MAMEC ZA OMETANJE IC RAKETI.
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

- Aileron (закрилце?)
Тоа е крило или елерон, закрилце е флапс.
- Elevator
Тоа е елеватор или кормило за дубина или хоризонтален стабилизатор.
Slat (преткрилце?)


Кај нас се преткрилца или слотови.
- Flap


Флапсови или заткрилца
- Trimmer
Тример си е тример, го олеснува ракувањето со авионот во воздух
- Rudder (кормило?)
Кормило по правец или вертикален стабилиатор
- Stall (превлекување? се вика „западна во превлекување?“ или „го превлече?“)
Столинг или превлекување на авионот (тоа е кога крилото ќе изгуби узгон) т.е. пилото го превлече авионот. Не дај Боже.

Мислам дека ти помогнав, ако треба уште нешто прашај слободно.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

Еве ти слика да видиш како изгледаат основните команди на авионот.

Image
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

"Рамнење" или како што го викаат нашиве пилоти "рамнање". :lol: Него ме заинтригира ова, да не пишуваш книга? А да, елеваторот е дел од вертикалниот стабилизатор.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
BORG
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1328
Joined: 15 Jul 2006, 23:09
Location: YYZ Toronto -Mississauga ON
Contact:

Post by BORG »

dragan_mig31 wrote:aiiiiiiiiiiiiiiii
FLARE E MAMEC ZA OMETANJE IC RAKETI.
sekoj znae so e "FLARE" ama nego mu bea zborovite vo konteskt na drugite a ne " Flare" kako "Flare"
User avatar
fly_macedonia
Спортски пилот
Спортски пилот
Posts: 373
Joined: 04 Aug 2006, 19:09
Location: Скопје, Р. Македонија
Contact:

Post by fly_macedonia »

Crosswind = страничен ветар
Windshear = наноси од ветар во слободен превод, незнам дали има баш соодветен збор

Тоа за idle thrust важи и за пропелерни мотори. Доколку во воздух моторот се исклучи, пропелерот ќе продолжи да се врти додека се движи авионот создавајќи додатен отпор. Отпор, исто така, ќе се создаде и ако не врти пропелерот. Затоа, имаме idle thrust конфигурација со која моторот произведува сила еднаква на отпорот кон воздухот кој го создава моторот. Значи, авион во idle thrust конфигурација се однесува како едрилица.
Зачленете се на VATSIM
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 822
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Post by Falcon »

filipv wrote:Еве уште некои:

- flare
- final
- rotate (V1<Vr<V2)
- idle (кај млазните мотори)
Idle се преведува како релант.
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Post by MaKoM »

добар ви е преводот ....„узгон“ „ометање“ „усисник“ се македонски зборови нема што ...
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 822
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Post by Falcon »

MaKoM wrote:добар ви е преводот ....„узгон“ „ометање“ „усисник“ се македонски зборови нема што ...
За жал, србизмот „узгон“ е одомаќинет кај нас и е во широка употреба. Македонскиот термин е подем ама никако да заживее.
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 822
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Post by Falcon »

filipv wrote:Еве уште некои:

- flare
- final
- rotate (V1<Vr<V2)
- idle (кај млазните мотори)
Ај да се обидам и со други:

Flare, како што напиша AvijacijaMK, е рамнење на авионот, израмнување при слетување

Final е завршен пристап.

Сепак, честопати во секојдневната употреба се други изрази, па можеби некој од пилотите би можел нешто повеќе да ни каже.
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Post by Skopjeair »

Falcon wrote:
MaKoM wrote:добар ви е преводот ....„узгон“ „ометање“ „усисник“ се македонски зборови нема што ...
За жал, србизмот „узгон“ е одомаќинет кај нас и е во широка употреба. Македонскиот термин е подем ама никако да заживее.
Не е подем, тука поткревна сила ....
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Post by KVARK »

Бидејќи многу од нас интуитивно ги разбираат на Англиски овие термини, но неможат да ги преведат коректно, не би било лошо, поупатените (пилоти, механичари) да ги кумулираат знаењата во една листа и да ја објавиме на насловна.

Ако имате желба за такво нешто...
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Post by Skopjeair »

Mакедонските професори по аеродинамика го предаваат како поткревна сила, така да мислам така треба да биде....
I fly BELL 206 when I am sober!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests