ima nekoj da mi kaze dali vo MK se izveduvaat skokovi so padobran vo tandem?
sakam da skokam ama neznam kaj da se obratam

ako znae kekoj nesto za ova VE MOLAM da mi kazete sto i kako e!!!
Flug wrote:Zdravo Marga,jas sum paraglajderist,gi imam kontaktite i od paraglajderisti i od padobranci. Ako gi sakas da ti gi dadam kazi. A zosto da skokas so padobran koga nema uzivanje vo visinata,vo pogledot,samo toni i toni adrenalin iskoristeni za 3-4 minuti,poopasno e od paraglajding. Vo paraglajding isto imas adrenalin,moze pomalku vo sporedba so padobranstvoto,no raspredelen vo posirok vremenski interval pa poveke mozes da uzivas vo adrenalinot. So paraglajder mozes da uzivas na visina od 2 500 metri nekolku casa,a so padobran samo mal spomen ke imas od taa sredina. Kako sakas, ako sakas mozam da ti dadam kontakti od lugje. A i ke treba da platis za gorivoto za Mi-17 za da te krene na okolu 1000 metri. Toa e plus oteznuvanje.
Pozdrav...and fly at god speed
Flug wrote:So paraglajder mozes da uzivas na visina od 2 500 metri nekolku casa...
EDRILICAR wrote:[. A zosto da skokas so padobran koga nema uzivanje vo visinata,vo pogledot,samo toni i toni adrenalin iskoristeni za 3-4 minuti,poopasno e od paraglajding.
sepak ne go menjam mislenjeto toa sto vikas deka e zaludno ne si u pravo za mene e podobro padobranstvoto nego paraglajderstvoto tie 3 -4 minuti kesi pomines podobro i povozbudlivo nego 2 saata da te diva veter na glajder moe mislenje nemora da se plakja za mi-17 koga za nekolku meseci ke stigne cesna od koja ke bide mnogu po siplatlivo za site
Mit-R wrote:pfhuh, ne mozev da se dodrzam a da ne prokomentiram.
Prvo, paraglajding i padobranstvo koristat slicen oblik na kupola i tuka prestanuva sekakva druga slicnost.
Nemam namera da ubeduvam nekogo sto e podobro ili poubavo, toa zavisi i od afiniteti a i do karakterot na covekot.
A bi go zamolil dolupotpisaniot da ne prodava iskustva od nesto sto ne go isprobal, kako sto nema da prodavam ni jas za moeto skromno paraglajding iskustvo.Flug wrote:Zdravo Marga,jas sum paraglajderist,gi imam kontaktite i od paraglajderisti i od padobranci. Ako gi sakas da ti gi dadam kazi. A zosto da skokas so padobran koga nema uzivanje vo visinata,vo pogledot,samo toni i toni adrenalin iskoristeni za 3-4 minuti,poopasno e od paraglajding. Vo paraglajding isto imas adrenalin,moze pomalku vo sporedba so padobranstvoto,no raspredelen vo posirok vremenski interval pa poveke mozes da uzivas vo adrenalinot. So paraglajder mozes da uzivas na visina od 2 500 metri nekolku casa,a so padobran samo mal spomen ke imas od taa sredina. Kako sakas, ako sakas mozam da ti dadam kontakti od lugje. A i ke treba da platis za gorivoto za Mi-17 za da te krene na okolu 1000 metri. Toa e plus oteznuvanje.
Red wrote:Flug wrote:So paraglajder mozes da uzivas na visina od 2 500 metri nekolku casa...
Немам искуство со параглајдинг па затоа прашувам:
Можно е да се лета со параглајдер на толкава висина? И колку е максимумот?
Prvo, paraglajding i padobranstvo koristat slicen oblik na kupola i tuka prestanuva sekakva druga slicnost.
Nemam namera da ubeduvam nekogo sto e podobro ili poubavo, toa zavisi i od afiniteti a i do karakterot na covekot.
A bi go zamolil dolupotpisaniot da ne prodava iskustva od nesto sto ne go isprobal, kako sto nema da prodavam ni jas za moeto skromno paraglajding iskustvo.Flug wrote:Zdravo Marga,jas sum paraglajderist,gi imam kontaktite i od paraglajderisti i od padobranci. Ako gi sakas da ti gi dadam kazi. A zosto da skokas so padobran koga nema uzivanje vo visinata,vo pogledot,samo toni i toni adrenalin iskoristeni za 3-4 minuti,poopasno e od paraglajding. Vo paraglajding isto imas adrenalin,moze pomalku vo sporedba so padobranstvoto,no raspredelen vo posirok vremenski interval pa poveke mozes da uzivas vo adrenalinot. So paraglajder mozes da uzivas na visina od 2 500 metri nekolku casa,a so padobran samo mal spomen ke imas od taa sredina. Kako sakas, ako sakas mozam da ti dadam kontakti od lugje. A i ke treba da platis za gorivoto za Mi-17 za da te krene na okolu 1000 metri. Toa e plus oteznuvanje.
Flug wrote:Mit-R wrote:pfhuh, ne mozev da se dodrzam a da ne prokomentiram.
Uste ova.Za toa sto mislis oti nemam iskustvo vo skokanje so padobran ne se navrediv tolku,posto toa mi e treta ljubov,ne me vlece,tuka nema letanje,samo extreme,a i nemam skokano so padobran.No ne gledam deka sum pisal nekade oti nemam iskustvo so raboti vrzani so padobranstvo...posto kako sto jas go cuvam paraglajderot doma, taka i tatko mi go cuva padobranot,pa dobro me ima zapoznaeno so takov padobran so polusferna kupola.Kako jas,taka tatko mi se zanimaval so tie raboti. Dvajcata sme vljubenici vo vozdusnite sportovi. Skokal so padobran i ima steknato oset i toa golem za padobrani. Prekinal koga se ozenil.Od nego sum dobro upaten vo padobranstvoto.Koga pocnav so paraglajdnig ubavo sfativ deka ima mnogu golema razlika megju tie dve raboti,imam letano vo An 2 od kade sto skokaa padobranci i znaam deka e mnogu podobro fino i smireno da si letnam od nekoja padina.Taka jas togas zakluciv a i se uste me drzi toa mislenje.
[/quote]Mit-R wrote:Izgleda ne sme se razbrale dobro.....
...Drugo, kupolite imaat slicnost, ama samo vo konceptot, polni komori=uzgon. Drugo e se razlicno. ...Vo Makedonija 6-7 godini veke ne se koristat okrugli kupoli, duri ni za osnovna obuka (osven vo ARM, ama toa e druga prikazna i za pilotski padobrani za spasuvanje), taka sto takvo padobranstvo kakvo ti e tebe poznato odamna veke ne se praktikuva...I treto, za koe najmnogu gresis e deka padobranstvoto e mnogu poopasen sport od paragladingot. Sekoj vaozduhoploven sport e opasen ako covek ne se drzi do pravila i propisi... Se drugo e statistika, vo MK ima 2 zrtvi od padobranstvo za 50 i kusur istorija, za paraglajding ne sum siguren i mislam deka e tuka nekade...
...Inaku, sekoja diskusija na forumot e dobredojdena, pa makar bilo i "prepukuvanje" pomegju "ovie i onie", "nasite i vasite".
Return to Спортска авијација / General aviation
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest