Аеро Клуб "Штип" - Штип

За љубителите на лесните авиони,падобранството,едрилиците и ултралесните летала.
For the fans of the light aircraft, paragliders, private flying and sailplanes.

Аеро Клуб "Штип" - Штип

Postby avijacijamk » 07 Aug 2006, 22:54

Аеро клубот од Штип располага со еден авион од типот Утва-75 со регистрација Z3-DCF. Исто така, овој аеро клуб располага и со голем број на едрилици од типот Бланик, Вук Т и други. Сите активности на овој аеро клуб се одвиваат на спортскиот аеродром Сушево во близина на градот Штип. Овој аеро клуб е познат по големиот успех во ракетното моделарство.

Image
Штипската Утва-75.


Image
Ракетни моделари.

Сликите се земени од веб страната на аеро клубот.
Last edited by avijacijamk on 12 Sep 2006, 18:55, edited 1 time in total.
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby avijacijamk » 08 Aug 2006, 14:28

Е да заборавив да кажам дека овој аеро клуб си направи web страна и еве ја адресата: http://www.aerostip.netfirms.com/
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby MaKoM » 17 Oct 2006, 14:26

Samo za informacija na 15 i 16 oktomvri bev za Stip i dosta imase letenje ,za zal nemav moznost da go postam aerodromot ama se gelaar Utvata i edna edrilica. :wink: :wink:
...shoveling shits up the hill...
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 18:07
Location: Strumica R. Makedonija

Аеро Клуб "Штип" - Штип

Postby z3dcf » 26 Oct 2006, 08:07

За информација,аеро клубот Штип има една Утва-75 со ознака Z3-DCF,еден Бланик Л23 со ознака Z3-5005,два Вук-Т со ознаки Z3-4012, Z3-4013,како и еден Цирус 75 со ознаки Z3-4003. Инаку во хангарот се сместени уште и две едрилици Тренер и Делфин кои не летаат,како и еден моторен змај.

http://www.aerostip.tk
z3dcf
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 60
Joined: 11 Sep 2006, 22:15

Аеро Клуб "Штип" - Штип

Postby z3dcf » 27 Oct 2006, 11:40

Еве и слика од Утвата која некогаш беше во аеро клубот Штип а денес се наоѓа на отпад во Србија.
Тоа е Утвата со сер.број 53102 и рег.ознаки YU-DDY

YU-DDY vo Kumanovo 1990god.

Image
z3dcf
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 60
Joined: 11 Sep 2006, 22:15

Postby MaKoM » 29 Oct 2006, 15:16

ZuluTri-DeltaCarliFokstrot-kakva e prikaznata so utvata sto se naoga na stpski otpad,Kako stigna tamu ako e bila na aroklubot vo Stip???
...shoveling shits up the hill...
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 18:07
Location: Strumica R. Makedonija

Postby avijacijamk » 29 Oct 2006, 18:58

Таа утва си е е во хангар во Штип и сеуште лета, незнам од кај оваа информација???
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby z3dcf » 29 Oct 2006, 19:24

Авијација не знам колку си информиран но Утвата што е на српски отпад е DDY,додека делта чарли фокстрот е во Штип. Аеро клубот Штип имаше две утви до 1991год.

Поздрав,

Тоа е делта делта јенки

Image
z3dcf
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 60
Joined: 11 Sep 2006, 22:15

Postby avijacijamk » 29 Oct 2006, 19:35

искрено не сум запознаен со тоа, меѓутоа и мене ме интересира како стигнала на отпад.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby dragan_mig31 » 29 Oct 2006, 19:41

ја однеле :D :D :D
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 22942
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Postby avijacijamk » 29 Oct 2006, 19:48

јас претпоставувам дека она била на сервис во фабриката во Панчево додека се повлекувала ЈНА од Македонија и така останал тој авион таму. Меѓутоа зошто е на отпад тоа незнам, а претпоставувам дека настрадала од бомбардирањето на НАТО во 1999.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby z3dcf » 29 Oct 2006, 23:27

Точно дека утвата беше на ревизија во 1991год. и така кога се распадна Југославија,од Белград негираа дека таков авион бил донесен на ревизија. А за тоа што е на отпад прочитав дека имала тешко слетување,односно дека бил превлечен на висина од 5м. и буквално треснала на земја. Инаку таа утва е од првите утви кои се произведоа и е со сериски број 53102.
z3dcf
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 60
Joined: 11 Sep 2006, 22:15

Postby z3dcf » 30 Oct 2006, 14:27

"Aero klubot postoi od 1924 godina i izvrsuva obuka na modelari,padobranci,edrilicari i motorni piloti. Prviot golem aero miting e odrzan vo 1927godina,a prviot skok so padobran e napraven vo 1936godina. Obuceni se golem broj na generacii na padobranci, edrilicari i motorni piloti.Vo 1982god. kako najuspesen aero klub e izbran za domakin na 25.Jugoslovensko aero reli.Vo poslednite triesetina godini vo kontinuitet nasi clenovi se drzavni prvaci vo edrilicarstvo.Raketnoto modelarstvo kako vozduhoplovna sportska disciplina e najzastapena vo aero klubot i voedno sme Evropski i Svetski prvaci od 1996 do 2005 god."

***Prezemeno on www.aerostip.tk ***
z3dcf
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 60
Joined: 11 Sep 2006, 22:15

Postby Skopjeair » 13 Mar 2007, 10:41

Image

Еве слика од Утвата пред две недели!!!
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Postby Skopjeair » 13 Mar 2007, 10:44

Image
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Postby sef » 13 Mar 2007, 19:35

Petesev, moze li da kazes nekoi podetalni informacii za Kengurite. Znam deka bile dva aviona, koja reg.nosele kaga se nabaveni, do koga bile vo MK i kade se sega?
sef
Едриличар
Едриличар
User avatar
 
Posts: 275
Joined: 25 Aug 2006, 12:05
Location: Skopje

Postby EDRILICAR » 13 Mar 2007, 20:19

dali e ova eden od tie 2 kengura
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby EDRILICAR » 13 Mar 2007, 20:20

ko na primer ovoj
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby avijacijamk » 13 Mar 2007, 22:21

sef wrote:Petesev, moze li da kazes nekoi podetalni informacii za Kengurite. Znam deka bile dva aviona, koja reg.nosele kaga se nabaveni, do koga bile vo MK i kade se sega?


Kaj go najde Petesev na forumov???
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby Skopjeair » 13 Mar 2007, 23:14

z3dcf не е Петешев тука некој друг од Аеро Клуб Штип!!!
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Next

Return to Спортска авијација / General aviation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests