ЧитањеЕеЕе...
- AlexGreat
- Пилот на Су-25
Re: ЧитањеЕеЕе...
Книги кои најмногу ни оставиле впечаток?
Па сакам да читам многу,но нажалост не читам колку што сакам.
Имам прочитано десетици дела и најголем впечаток ми имаат оставено Злочин и Казна(Достојевски),Ана Карењина,Мисија:Успех (Ог Мандино) , Убиството во Ориент Експрес (Агата Кристи).
Овие се онака...на врвот што се засега.
Имам прочитано десетици дела и најголем впечаток ми имаат оставено Злочин и Казна(Достојевски),Ана Карењина,Мисија:Успех (Ог Мандино) , Убиството во Ориент Експрес (Агата Кристи).
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
- AlexGreat
- Пилот на Су-25
И да..заборавив да ги спомнам, Боженствената Комедија од Данте Алигиери, Декамерон (Џовани Бокачо) и Дон Кихот (Мигел де Сервантес),Ромео и Јулија и Хамлет од Вилијам Шекспир.AlexGreat wrote:Книги кои најмногу ни оставиле впечаток?
Навистина овие книги кои ги наведов,би му ги препорачал на секој кој сака да прочита навистина едни вредни и тешки дела,да си прочита од некоја од овие книги.Нема да зажали за изгубеното време.
Да кажам и впечатоци за некои од книгите..
Злочин и Казна...многу добар заплет,значи убиството кое го извршува Раскољников,додека крајот за мене беше тажен..
Ана Карењина,исто така...швалерисување...грижа на совест..
Мисија Успех ,е една навистина интересна книга ..вака со краткиов опис можеби ке ви звучи глупо но многу е интересна,имено се работи за војник во Втората Светска војна, во Англија,кој ако паметам добро беше ако не и пилот...во книгата се спомнува и една жена која на крајот од војната ке ја побара во Лондон,која таа во текот на целава приказна му помагаше,а на крајот отиде да ја посети...кога стана богат бизнисмен.Навистина интересна приказна.
Убиство во Ориент Експрес...едно од многуте ремек дела на Агата Кристи..со познатиот Поаро,сосема невин вовед,одлична кулминација и фантастичен и шокантен расплет.Приказната нема да ја раскажувам,ако сакате криминалистички романи,обавезно да се прочита!
Дон Кихот...борбата против ветерниците...во пренесено значење секако..исто така едно прекрасно дело.
Ромео и Јулија мислам дека нема потреба за опишување..една љубовна приказна со навистина тажен крај.
и...Хамлет, убиство,атентат...освета.
Поздрав!
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
Ау, класичар во нашите редови...
Топ избор, друже.
Еве една омнидирекционална порака:
Топ избор, друже.
Еве една омнидирекционална порака:
- AlexGreat
- Пилот на Су-25
FaceAbook
- Bobby
- Капетан на B747
Ова е симпатично, ако се сеќавам од бушава азбука е сликаа.brynner wrote:
Имаме филмови, имаме музика. Крајно време за книгите...
Ајде, фалете се
А за Алекс можам да кажам дека со повеќето од тие книги прочитани, баш као средношколец, комотно можеш да одиш да им ги предаваш во средно со оглед дека повеќето од нив беа и сеуште се дела за читање во наставна програма. Штета што малку ги читаат. А и колку што знам ја усраа работата со промените во програмата, им ги исфрлија Ана Карењина, Војна и мир.... а ставија некоја поезија од британски пијаничишта која како по обичај ретко кој ја разбира. Мислам жалосно е такви дела да не се прочитаат.
Јас тука би ја додал „Клетници“ од Виктор Иго. Фантастично дело.
To live is the rarest thing in the world, most people exist, that's all...
- Trpkovski Vladimir
- Капетан на SR-71 Blackbird
Ај да кажам и јас два три автори.
Роберт Ладлам, се од него.
Џ.Р. Толкин, што да се каже повеќе ?
Исак Асимов, за жал кај мене библиотеката е поприлично сиромашна во СФ смисла, па освен триологијата „Задужбина“ другите книги од серијалот „Роботи-Царство-Задужбина“ не можам да ги најдам. Нешто најдов на нет од книгите после триологијата „Задужбина“, ама ни тоа не е целосно.
Урсула Ле Гвин, целиот серијал.
Умберто Еко, „Името на розата“ е нешто неверојатно, „Фукоовото нишало“ треба да ја прочитаат сите кои веруваат во теоријата на заговор, „Островот од претходниот ден“ е мајсторско дело, како и останатите негови дела.
Џон Гришам, читам што ќе најдам од него.
.
.
.
.
Има уште многу автори, овие што ги напишав први ми паднаа на памет.
Роберт Ладлам, се од него.
Џ.Р. Толкин, што да се каже повеќе ?
Исак Асимов, за жал кај мене библиотеката е поприлично сиромашна во СФ смисла, па освен триологијата „Задужбина“ другите книги од серијалот „Роботи-Царство-Задужбина“ не можам да ги најдам. Нешто најдов на нет од книгите после триологијата „Задужбина“, ама ни тоа не е целосно.
Урсула Ле Гвин, целиот серијал.
Умберто Еко, „Името на розата“ е нешто неверојатно, „Фукоовото нишало“ треба да ја прочитаат сите кои веруваат во теоријата на заговор, „Островот од претходниот ден“ е мајсторско дело, како и останатите негови дела.
Џон Гришам, читам што ќе најдам од него.
.
.
.
.
Има уште многу автори, овие што ги напишав први ми паднаа на памет.
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
-
- Mодератор
Хемингвеј друштво
Снеговите на Килимаџаро , девојката и смрта...и непофторливите Старецот и морето и За кого бијат звоната......
Попатно и Михаил Шолохов книга од 45 страни а 2,5 часа филм Судбата на Човекот.
Снеговите на Килимаџаро , девојката и смрта...и непофторливите Старецот и морето и За кого бијат звоната......
Попатно и Михаил Шолохов книга од 45 страни а 2,5 часа филм Судбата на Човекот.
- shady3
- Капетан на B737
Злосторство и казна - омилена книга досега.
-
- Капетан на Bell 412
Pogornite se grdi ali ovaa e odlicna.I ova e za citanje neli?
Ready to take photos!
-
- Капетан на B747
Јас нечитам тоа што ми треба... злосторство и казна ме чека,ама кога ке ја видам колкава е,не ни помислувам да почнам
Почнав да ја читам "Гвозџени Ров"- Милорад Улемек Легија... ама дека на српски мн ми е глупо
Почнав да ја читам "Гвозџени Ров"- Милорад Улемек Легија... ама дека на српски мн ми е глупо
Господ простува и на терористи... А наша задача е да им организираме средба со него. ЕСЗ-ТИГАР
- AlexGreat
- Пилот на Су-25
Nekako od start radi avtorov mi e odbivna,no za sto se raboti potocno vo knigata?$h@doW m@n wrote:Јас нечитам тоа што ми треба... злосторство и казна ме чека,ама кога ке ја видам колкава е,не ни помислувам да почнам
A Zlostorstvo i Kazna da ja procitas,veruvaj nema da zazalis...toa e kniga za koj nikoj normalen ne zazalil sto ja procital druze..taka da...go ahead!
- Canemakedonski
Јас каде па накај SF. Еве два бесплатни сајта за бесплатни и легални SF книги:
http://www.freesfonline.de/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.webscription.net/c-1-free-library.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Патем, како читате книги: на хартија, на компјутер или на некој читач на електронски книги?
http://www.freesfonline.de/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.webscription.net/c-1-free-library.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Патем, како читате книги: на хартија, на компјутер или на некој читач на електронски книги?
Исклучиво хартија. Стручната литература ај и некако, трпи листање и вака и онака. Али книга - не. Бар за мене.Canemakedonski wrote:... Патем, како читате книги: на хартија, на компјутер или на некој читач на електронски книги?
Иначе, дело кое без конкуренција досега ми оставило страшен долготраен впечаток и ми извршило најголемо позитивно влијание во животот:
„Мартин Идн“ - Џек Лондон
Еве ви бесплатен даунлоуд во неколку формати на сајтот на Project Gutenberg.
- Skopjeair
- H.M. MURDOCK
Единствена тема по македонски јазик кога не сум бегал од школо за да дискутираме за таа ПЕТТА глава!filipv wrote:Мене многу ме збуни реакцијата на Соња по средбата со Расколњиков во петтата глава. Како тој дел да не го пишувал Достојевски туку некој друг. Што мислиш ти за тоа? Ме интересира твојот коментар.AlexGreat wrote: најголем впечаток ми имаат оставено Злочин и Казна(Достојевски)
Единственото логично решение е што во тој период се појавиле Психотропни супстанции и тоа го смениле начинот на пишувањето на Достоевски!
I fly BELL 206 when I am sober!
- AlexGreat
- Пилот на Су-25
Зошто мислиш како Достојевски да не го пишувал тој дел? Само интересно е што во сите романи на Ф.М.Достојевски кои ги пишува се јавува прашањето „Има Господ или нема?„. на некој начин,добро и лошо,прави такви споредби..ова е што јас имам приметено,а го имам чуено и од други кои го имаат читано Достојевски.filipv wrote:Мене многу ме збуни реакцијата на Соња по средбата со Расколњиков во петтата глава. Како тој дел да не го пишувал Достојевски туку некој друг. Што мислиш ти за тоа? Ме интересира твојот коментар.AlexGreat wrote: најголем впечаток ми имаат оставено Злочин и Казна(Достојевски)
- Canemakedonski
Кога почнавме со филмови за пад на комети, еве и една одлична книга за пад на комета Lucifer's Hammer од Лари Нивен и Џери Пурнел. Еве кус приказ:
https://www.worldswithoutend.com/novel.asp?id=355" onclick="window.open(this.href);return false;
И линк за торент со уште десетина други книги:
http://btjunkie.org/torrent/Some-Fantas ... 4feb8fd916" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.worldswithoutend.com/novel.asp?id=355" onclick="window.open(this.href);return false;
И линк за торент со уште десетина други книги:
http://btjunkie.org/torrent/Some-Fantas ... 4feb8fd916" onclick="window.open(this.href);return false;
- alvarhanso
- Тест пилот
Ви текиња?
- kocov
Слабо читам скоро ич
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
CARE!!!!alvarhanso wrote:Ви текиња?
Do den-denes ja imam, ej! I toa prvoto, srpskohrvatskoto izdanie!