Skopje airshow 2020

Сите интересни случувања поврзани со воздухопловството во светот.
Events and happenings in aviation in the world.
Post Reply
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 26479
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Skopje airshow 2020

Post by dragan_mig31 »

https://www.exyuaviation.com/2019/12/sk ... q6DRoH_nvc
Skopje Airport will play host to an airshow next year, which will bring together players from various sectors of the aviation industry. The airshow will take place in September and has been described by the Civil Aviation Agency of North Macedonia as a “one-of-a-kind event for all aviation enthusiast in Skopje and Macedonia”. Participants will include both local and international exhibitors. In 2020, Macedonia will mark ninety years since the opening of Skopje’s first airport and 50 years since the opening of Ohrid Airport.

DECEMBER 16, 2019
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 9017
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Skopje airshow 2020

Post by Bobo »

Фала богу некоја добра вест
User avatar
Iko
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 42218
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA
Contact:

Re: Skopje airshow 2020

Post by Iko »

Aman-zaman, hvalim te Bozhe...shukjur, konechno da navlezeme vo 20-ti Vek vo odnos na vakvi raboti...uz malku srekja i poangazhirano rabotenje - za par decenii i vo 21-vi Vek...
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5806
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Skopje airshow 2020

Post by Trpkovski Vladimir »

Не верувам додека не видам. Какви сме ние, ќе го откажат поради „немање интерес“ на месец дена пред одржувањето. :evil: :evil:
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 26479
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Skopje airshow 2020

Post by dragan_mig31 »

https://sdk.mk/index.php/makedonija/let ... E.facebook

ЛЕТОВИ НА АВИОНИ, ХЕЛИКОПТЕРИ И АКРОБАТСКИ ГРУПИ НА ПРВИОТ АЕРОМИТИНГ ШТО ВГОДИНА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА СКОПСКИОТ АЕРОДРОМ
268
19 декември 2019Скопје, (САКАМДАКАЖАМ.МК)
ЛЕТОВИ НА АВИОНИ, ХЕЛИКОПТЕРИ И АКРОБАТСКИ ГРУПИ НА ПРВИОТ АЕРОМИТИНГ ШТО ВГОДИНА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА СКОПСКИОТ АЕРОДРОМНа аеромитингот се предвидени летови на сите спортски, школски и авиони за посебни намени што се регистрирани во македонскиот Регистар на воздухоплови, летови на хеликоптери од воздушните сили во АРМ и МВР. - Од Саемот за авиоиндустрија што секоја втора година се одржува на парискиот аеродром Бурже (Фото: СДК.МК)

Аеромитинг со летови на авиони и хeликоптери од земјава и странство ќе се одржи на Меѓународниот аеродром Скопје вгодина во септември. Агенцијата за цивилно воздухопловство (АЦВ) за прв кај нас ќе организира аеромитинг, со што ќе се одбележат 90 години од извршувањето на првиот меѓународен лет на скопскиот аеродром, 50 години од отворањето на современ меѓународен аеродром во Охрид и 25 години од создавањето на македонските цивилни воздухопловни власти.

„Тоа се значајни јубилеи за развојот на воздухопловството во Македонија, што треба да бидат одбележани на достоен начин. Нивното одбележување и чествување ќе бидат одлична можност за популаризација на воздухопловството, посебно кај најмладата популација, но и за поинтензивен развој на сите воздухопловни активности. За таа цел, планирано е одржување на поголем број манифестации, настани и пригодни свечености. Меѓу бројни активности во текот на целата година, за почетокот на септември е предвидено одржување на голем аеромитинг на скопскиот аеродром, со учество на голем бројни реномирани домашни и странски учесници од различни воздухопловни области, кој ќе претставува единствено доживување од таков вид за сите вљубеници во воздухопловството“, вели директор на Агенцијата за цивилно воздухопловство Томислав Тунтев.

На аеромитингот се предвидени летови на сите спортски, школски и авиони за посебни намени што се регистрирани во македонскиот Регистар на воздухоплови, летови на хеликоптери од воздушните сили во АРМ и МВР. Низок лет ќе изведе патнички авион од „Визер“, а акробатски летови специјализирани воздухопловни акробатски групи од Хрватска, Србија и Унгарија.

„Предвидени се падобрански скокови, летови на балони, параглајдери и змејови, презентација на најновите достигнувања во воздухопловното моделарство, организирана посета и разглед на воздухопловите за деца и ученици, разговор со пилоти и членови на кабински персонал, изложба на фотографии“, додава Тунтев.

Покрај аеромитингот, во текот на годината се планирани и други пригодни активности и манифестации – трибини со пилоти и контролори на летање, средби со македонските жени-пилоти, издавање монографии, прирачници и книги од областа на воздухопловството, средби и дружења со пионерите на македонското воздухопловство.

А. АНТЕВСКА
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest