Прво да пишам дека сум љубител на авиони...не знам многу за нив,а сакам да знам....па ми треба ваша помош....
ако е некој расположен може ли да ми одговори на прашањево?
колку гориво трошат патничките авиони?(било кој модел)
Потрошувачка на гориво кај патничките авиони
- GumpMkd
- Падобранец
- Makedon
- Капетан на А380
Re: Потрошувачка на гориво кај патничките авиони
Другар како сакаш одговор на ова прашање, кога не мже да се одговори без да кажеш точно кој модел!!GumpMkd wrote:Прво да пишам дека сум љубител на авиони...не знам многу за нив,а сакам да знам....па ми треба ваша помош....
Ај јас ќе го формулирам поинаку, колку трошат коливе било кој модел со било кој мотор!??
Биди малку пофокусиран на модел, па ќе добиеп и одговор
- GumpMkd
- Падобранец
Батка фала за исправката....Боинг 747-400Makedon wrote:Другар како сакаш одговор на ова прашање, кога не мже да се одговори без да кажеш точно кој модел!!GumpMkd wrote:Прво да пишам дека сум љубител на авиони...не знам многу за нив,а сакам да знам....па ми треба ваша помош....
Ај јас ќе го формулирам поинаку, колку трошат коливе било кој модел со било кој мотор!??
Биди малку пофокусиран на модел, па ќе добиеп и одговор
на некои страни што читав пишува „per hour“..не разбирам како е тоа по час....
- Scylla
- Капетан на Concorde
Кај авионите мерна единица за потрошувачка на гориво е литри по час (како кај автомобилите што е литар на 100 километри). Така кај авионите се мери колку литри троши за 1 час летање (на круз левел)
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
- Canemakedonski
- Капетан на SR-71 Blackbird
Од сајтот за Боинг 747-400:
A 747-400 that flies 3,500 statute miles (5,630 km) and carries 126,000 pounds (56,700 kg) of fuel will consume an average of five gallons (19 L) per mile.
http://www.boeing.com/boeing/commercial ... facts.page" onclick="window.open(this.href);return false;
A 747-400 that flies 3,500 statute miles (5,630 km) and carries 126,000 pounds (56,700 kg) of fuel will consume an average of five gallons (19 L) per mile.
http://www.boeing.com/boeing/commercial ... facts.page" onclick="window.open(this.href);return false;
- Falcon
- Капетан на B747
Потрошувачката на гориво зависи и од моторите... Колку се сеќавам, меѓу различните верзии на Боинг 747-400 се наоѓаат дури три типа на мотори (Прат Витни 4060, Џенерал Електрик CF6 и Ролс Ројс RB211) со различна моќност, а според тоа верувам и со различна потрошувачка...