англисак едрилица со достела ако се подигнела на висина од 6000 метери до 130 км

јапонска едрилас од втора светска војан со носивотс од 7.600 кг

na primer kakvi promeni treba da se prezemat i dali na primer eve za da ja zemime japonskata edrilica imaa nosivost od 7.600 kg e sega dali motorot sto treba da ja kreni ovaa edrilica ke treba da bide so sila od 3000 ks i kolku veme ke treba ke mu treba za da se podigni visina od 6-1000 metri so prosecna poletna tezina od 3000-5000 kgtoshe wrote:Jas mislam deka moze da se stavi motor koj ke sluzi za dostignuvanje na sakanata visina isto ke bide kako motornite edrilici sto se denes samo ke treba da se napravat odredeni promeni...pozz
kocov wrote:na primer kakvi promeni treba da se prezemat i dali na primer eve za da ja zemime japonskata edrilica imaa nosivost od 7.600 kg e sega dali motorot sto treba da ja kreni ovaa edrilica ke treba da bide so sila od 3000 ks i kolku veme ke treba ke mu treba za da se podigni visina od 6-1000 metri so prosecna poletna tezina od 3000-5000 kgtoshe wrote:Jas mislam deka moze da se stavi motor koj ke sluzi za dostignuvanje na sakanata visina isto ke bide kako motornite edrilici sto se denes samo ke treba da se napravat odredeni promeni...pozz
па то ми прашањето дали оваа е исплатлив транспор ?seavo wrote:
edinstvenata jugoslovenska transportna edrilica, nekade vo 50-tite godini, Fabrika Zmaj, konstruktor, ako dobro se sekjavam Ivo Sostaric...,eden ili dva primeroka...
Во теорија зашто да не, ама во пракса тое е скапо решение за ефтин транспорт!kocov wrote:a sevo dali mozi da se iskoristi koncepto na motoredrilic kako sto e Scheibe SF25C da imaa krlija koj proizveduvat mal otpor i ke imaa poslab motor so golem propelr koj ke go trka avionot i dali na ovoj nacin ke se zastedi gorivo
а зошто скапо поради големината на авионот овдека мислам на крилјата или бавносто во траснпортирањето ?Skopjeair wrote:Во теорија зашто да не, ама во пракса тое е скапо решение за ефтин транспорт!kocov wrote:a sevo dali mozi da se iskoristi koncepto na motoredrilic kako sto e Scheibe SF25C da imaa krlija koj proizveduvat mal otpor i ke imaa poslab motor so golem propelr koj ke go trka avionot i dali na ovoj nacin ke se zastedi gorivo
значи гледано не можи се направи нешто да биде како Scheibe SF25C но во транспортна форма.Oваа ми беше идејата за авионот ке ја преставам тука како размислував за транспортнат едрила размислувањето ми беше на тој начин што едрилицата со помош на погон еве да речиме млазен погон да се крени на одредена висина потоа да се исклучат моторите и да почни едрилицата да пајга под одреден агол исто како што е се користеја воените едрилици од втората светскa војна е сега кога ке падни на пониска висина едрилицата таа пак да се крени на одреденa висина и пак да пајга тоа ми беше идејата но кога не можно ок иако мислам дека со употреба на повеке крилја можи да направиме нешто но ова беше само моето размислување еве слика како го размислував летотseavo wrote: ovde celo vreme zboruvame za transportni edrilici.., sportskite se malku podruga prikazna vo toj pogled. Motornite edrilici pak so konfiguracija kako Scheibe SF25C gi ima mnogu i site se baziraat na ideata za sto pogolemo koristenje na atmosferskata energija , a so sigurnosta koja ja dava pogonot za sigurno vrakanje na aerodromot i nezavisnost od avion za slepanje... sega pak so malite mlazni motori se otvaraat mnogu novi moznosti za iskluciva aerodinamika, a pak so elektricniov pogon kaj ovie drugite...nevidena vkupna ekonomiscnost.....koga ke se odbie mnpgu povisokata nabavna cena na takvo letalo...barem vo ovoj moment.
seavo wrote:Hurel-Dubois HD.31
Hurel-Dubois HD.34
Boeing dream's..
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests