F-86D - Битола

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
User avatar
ProMKD
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 718
Joined: 26 Jan 2007, 01:21
Location: Skopje, Makedonija

Re: Google Earth

Post by ProMKD »

Fala Ago,

Ve molam izbrisete ja temava! I mnogu dobri informacii ima vo drugata tema - ne sum znael deka imame takvi avioni!
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 11038
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Google Earth

Post by AlexGreat »

ProMKD wrote:Fala Ago,

Ve molam izbrisete ja temava! I mnogu dobri informacii ima vo drugata tema - ne sum znael deka imame takvi avioni!
F-86D Sabre!
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
User avatar
Valter
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 3356
Joined: 18 Dec 2008, 19:03
Contact:

Re: Google Earth

Post by Valter »

Пу ни ги открија.
And on the 8th day, God created the Infantry-and Hell stood at attention!
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 11038
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Google Earth

Post by AlexGreat »

Valter wrote:Пу ни ги открија.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Neznam dali se uste tamu...Egipkjanite moze gi imaat sobrano.. :)
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
User avatar
apo_bullseye
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1695
Joined: 26 Feb 2010, 13:53
Location: Скопје
Contact:

Re: Google Earth

Post by apo_bullseye »

AlexGreat wrote:
Valter wrote:Пу ни ги открија.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Neznam dali se uste tamu...Egipkjanite moze gi imaat sobrano.. :)
:bravo: :bravo:
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: F-86D - Битола

Post by kocov »

ами вчера бев на сабјарката му имаат сечено дел од крилото додека на оној вестланд хеликоптерот цел покрив му го имаат сечено тое само ке речам тие што ги сечеја све да му е....м
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: F-86D - Битола

Post by IgorMKD »

kocov wrote:ами вчера бев на сабјарката му имаат сечено дел од крилото додека на оној вестланд хеликоптерот цел покрив му го имаат сечено тое само ке речам тие што ги сечеја све да му е....м
Можеш ли да направиш слики?
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: F-86D - Битола

Post by kocov »

IgorMKD wrote:
kocov wrote:ами вчера бев на сабјарката му имаат сечено дел од крилото додека на оној вестланд хеликоптерот цел покрив му го имаат сечено тое само ке речам тие што ги сечеја све да му е....м
Можеш ли да направиш слики?
samo od mobilen ako mozi ?
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: F-86D - Битола

Post by IgorMKD »

Било какви се ОК. А кога следен пат ќе одам јужно ќе те барам па ќе одиме да направиме некое кадро. А после на кафе на Широк сокак :D
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: F-86D - Битола

Post by kocov »

ok nema problem :)
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: F-86D - Битола

Post by kocov »

f-86D

Image

f-86 sajber
Image

f-86 D

Image

f-86D

Image

f-86 D

Image

f-86D

Image

F-86D
радар на Ф-86D
Image

f-86 D nosto i radarskata antena koja ja nema
Image

f-86D
Image

f-86D

Image

f-86D

Image

f-86 d

Image
Last edited by kocov on 05 Mar 2011, 18:58, edited 1 time in total.
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 26338
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: F-86D - Битола

Post by dragan_mig31 »

Рука да му се исуши на тој што ги очерупал овака
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: F-86D - Битола

Post by kocov »

f-86 sajber

Image

Image

jrv :D
Image

Image

Image

Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: F-86D - Битола

Post by kocov »

f-86 sajber
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

12.7mm broowing

Image

Image

Image

забележетеја плочата за разделување на слоевите на воздух
Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: F-86D - Битола

Post by kocov »

Image

Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
Jak
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 434
Joined: 04 Nov 2009, 23:00
Location: Tetovo
Contact:

Re: F-86D - Битола

Post by Jak »

Баш штета за авиониве... :(
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: F-86D - Битола

Post by kocov »

Jak wrote:Баш штета за авиониве... :(
епа едно 30 години така седат штета што не ги зедоја овие што беа од аеродромот во битола барем ке седеја таму ако не друго нешто вака цели ги искршија
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: F-86D - Битола

Post by IgorMKD »

Што мислите колку би чинела реставрација на птициве до визуелно среден труп?
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 13699
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: F-86D - Битола

Post by karamba »

Интересно прашање Игор,поклопецот на кабината фали тоа би било поголем проблем,али гарант може да се најде,инаку визуелно што викаш ти,да се нитуваат сите парчиња кои фалат не би требало да е многу пара.Претпоставувам пошто Сабјава е стар авион материјалот од кој е направен(надворешните оплати) не е некој лим од скапа легура,туку нешто поефтино така да тука може да се импровизира,сепак треба да се фарба квалитетно за да личи целиот и да биде еднобоен.Моја процена докај 5000 евра максимум со добра фарба,дајте некоја друга процена баш ме интересира :D
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: F-86D - Битола

Post by IgorMKD »

Поскапо ќе биде. Имај предвид расклопување, транспорт до одредена работилница, набавка на делови (веројатно увоз на капак, делови од стоен трап, гуми, седиште со кокпитска палка, табла, педаљи, рачки), расклопување и гланцање на постојниот труп, крила, опашни хоризонтални и вертикални површини од р'ѓа, поправка на деформирана лимарија, потоа изработка/набавка на делови од лимарија кои фалат, подготовка на трупот, крилата, опашните хоризонтални и вертикални површини за фарбање, фарбање со квалитетни "трајни" бои и завршно склопување со инсталација на гуми, потоа изработка на постамент за подигнување на авионот на погодна височина за да се избегне оштетување од човечка рака, поставување на постаментот на погодно место со уредување на непосредната парк-околина и конечно транспорт на авионот од работилницата до постаментот и поставувањето на авионот на постамент. По мене, дискутираме за најмалку 50.000 Евра.
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests