Воздухопловни и воени музеи

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Воздухопловни и воени музеи

Post by avijacijamk »

Ја мислам дека требаше ваква тема да се отвори на форумов, затоа овде ќе може да пишуваме за музеите во кои сме биле.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
Црн барон
Командир на Т-72
Командир на Т-72
Posts: 1042
Joined: 04 Jul 2009, 13:31
Location: Струмица, МАКЕДОНИЈА
Contact:

Музеј на Југословенското ВВ, Белград

Post by Црн барон »

Минатата година кога бев во Белград на гости, специјално отидов до Музејот на ВВ на белгардскиот ареодром Никола Тесла. Направив многу фотографии, сега ќе ви пуштам дел од нив. Не се разбирам многу од авиони, може и вие да објасните нешто.

1. Патоказ
Image

2. Музејот е во форма на авионско тркало, има два ката, авионот пред влезот е FA Sоkо Ј-21 "Јаstrеb" од 1970 година
Image

3. Околу музејот е поставен патнички авион (огромен, не можев да го фатам цел во кадар)
Image

4. ...и еден куп старо железо
Image

5. Влегуваме внатре
Image

6. Првиот српски авион, направен од Иван Сариќ (1876-1966) во 1910 година, реконструиран е во 1959 година
Image

7. Zmaj Fizir nastavni "FN", направен во 1929 година
Image

8. Messerschmitt Bf 109 G-2, направен во мај 1942 година, ова е еден од трите сочувани примероци во светот
Image

9. Hawker Hurricane Mk.IV RP, од 1943 година
Image

10. Supermarine Spitfire Mk.Vc Trop, од 1943 година, единствен ваков примерок во светот (има тропски филтер за воздух)
Image
[img]http://i34.tinypic.com/2q38al5.jpg[/img]
''Доколку се пробијат тенковите, по нив доаѓа и победата!'' Хајнц Гудеријан
User avatar
Црн барон
Командир на Т-72
Командир на Т-72
Posts: 1042
Joined: 04 Jul 2009, 13:31
Location: Струмица, МАКЕДОНИЈА
Contact:

Post by Црн барон »

11. Link Trainer AN-2550-1
Image

12. Jakovljev Jak-3, произведен во 1945 година
Image

13. Iljušin IL-2m3 "Šturmovik", најголем непријател на германскиот оклоп во WWII
Image

14. Junkers Ju-87B-2 "Štuka"-zadnji deo trupa, авионот бил користен и од партизаните, откако пилотот е заробен по Десантот на Дрвар (25 мај 1944 година)
Image

15. Republic F-47D-40-RA "Thunderbolt", во Југословенското ВВ е од 1953 до 1961 година
Image

16. Ikarus S-49C, од 1952 година
Image

17. Lockheed T-33A (IT-33A)
Image

18. Republic RF-84G-31-RE "Thunderjet"
Image

19. North American F-86D-50-NA "Sabre Dog", од 1954 година
Image

20. FA Soko S-55 Mk.V, од 1965 година
Image
[img]http://i34.tinypic.com/2q38al5.jpg[/img]
''Доколку се пробијат тенковите, по нив доаѓа и победата!'' Хајнц Гудеријан
User avatar
Црн барон
Командир на Т-72
Командир на Т-72
Posts: 1042
Joined: 04 Jul 2009, 13:31
Location: Струмица, МАКЕДОНИЈА
Contact:

Post by Црн барон »

21. Folland Fo. 141 "Gnat" Mk-F1, од 1958 година
Image

22. MiG-21 f-13 (L-12)
Image

23. Ikarus ''451'', од 1952 година
Image

24. FA Utva "Utva-66 H" (V-52), од 1971 година
Image

25. FA Soko J-20 "Kraguj", од 1962 година
Image

26. FA Soko N-62 "Super Galeb" (G-4), од 1984 година
Image

27. FA Soko Ј-22H "Orao", во центарот на вниманието, мораше да се сликам со него :). Прв југословенски авион со кој е пробиен звучниот ѕид во 1984 година.
Image

Има уште, ама попладнево ќе ги поставам, немам време повеќе.
[img]http://i34.tinypic.com/2q38al5.jpg[/img]
''Доколку се пробијат тенковите, по нив доаѓа и победата!'' Хајнц Гудеријан
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Re: Музеј на Југословенското ВВ, Белград

Post by MaKoM »

Црвен барон wrote:
8. Messerschmitt Bf 109 G-2, направен во мај 1942 година, ова е еден од трите сочувани примероци во светот
Одлични слики, се надевам дека има уште . Сега да те прашам како мислиш дека тој е еден од трите преживеани .Те молам да ми објасниш , мислам дека тој е Г-6 , мада мене ми изгледа дека е Г-2 , по носот. дали го сликаше Werk N0. на опашката.

За споредба еве кои се сочувани примероци .
http://en.wikipedia.org/wiki/Messerschm ... _survivors

А ако мислиш на Г-2 серијата , таа е добиена од Бугарија како воена оштета.Мислам дека има и од унгарија кои пак се Екс Германски од .
еве ги сите од Г-2 кои се преживеани
* Bf 109G-2 10394, ex-6/JG 5 "Yellow 2" (pilot Fw. Erwin Fahldieck) - crashed 29 April 1943, Malcolm Laing, TX (R)

note: parts only

* Bf 109G-2/Trop 10639 (G-USTV), ex-PG + QJ, ex-III/JG 77 "Black 6", ex-3 Sdn RAAF "CV-V", ex-RAF RN228 No.1426 Flight (Enemy Aircraft), " Black 6 ", Royal Air Force Museum, Hendon, England (D) [19][20]

* Bf 109G-2 10438, ex-7/JG 54 "Blue 1", Russia (W)

* Bf 109G-2 13427, ex-9/JG 5 "Yellow 2", Russia (S)

* Bf 109G-2/R1 13470, ex-CI + KS, ex-8/JG 5 "White 4", Norsk Luftfartsmuseum, Bodo, Norway (R)

* Bf 109G-2 13500, ex-DL+HA, ex-II/JG ? "Red 4" USA (W)

* Bf 109G-2 13605, "Yellow 12", Germany (R)

* Bf 109G-2 13916, Aircraft Restoration Group Ltd (R)

* Bf 109G-2/R6 13927, ex-6/JG 5 "Yellow 6", USA (W)
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Црн барон
Командир на Т-72
Командир на Т-72
Posts: 1042
Joined: 04 Jul 2009, 13:31
Location: Струмица, МАКЕДОНИЈА
Contact:

Post by Црн барон »

Пријателе, така пишува на интернет страната на Музејот. Може слободно да провериш на
http://www.muzejrv.mod.gov.rs/pages_fil ... /spit.html

Izlоžеni primеrаk је јеdini sаčuvаni Spitfајеr Mk.V sа trоpskim uvоdnikоm/filtеrоm zа vаzduh. Prоizvеdеn је prvih mеsеci 1943. u fаbrici Vikеrs-Аrmstrоng, u Kаstl-Brоmviču. fabrički brој 17545. U zbirci Muzeja JRV je od 1961. godine kada je dovežen sa Kalamegdana gde je bio u postavci Vojnog muzeja


А за Месершмитот пишува
Izloženi avion pripada vаriјаnti "G-2", koja se pојаvilа mаја 1942. Avion je dobijen 1949. godine оd Bugаrа i јеdinstvеn је, јеr u sеbi sаdrži mnоgе nеmаčkе ili nаšе mоdifikаciје i јеdаn је оd tri sаčuvаnа primеrkа оvоg аviоnа u svеtu. Meseršmit Me-109 G-2 je rashodovan 22.9.1952. a u zbirci Muzeja je od 1961. godine kada je vazduhoplovna kolekcija Vojnog muzeja ustupljena MJRV.
[img]http://i34.tinypic.com/2q38al5.jpg[/img]
''Доколку се пробијат тенковите, по нив доаѓа и победата!'' Хајнц Гудеријан
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Post by MaKoM »

Нема проблем, за тоа и те прашав дали е Г-2 или Г-6 бидејки по нетото пишува дека е Г-6 .
Очекуваме повеке слики
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Црн барон
Командир на Т-72
Командир на Т-72
Posts: 1042
Joined: 04 Jul 2009, 13:31
Location: Струмица, МАКЕДОНИЈА
Contact:

Post by Црн барон »

Ова се некои од авионите кои се закачени и се гледаат од вториот кат.

28. Nieuport XI "BeBe"
Image

29. Bücker Bü-133 D-1 "Jungmeister"
Image

30. Bücker Bü-133 D-1 "Jungmeister" и во позадина Fieseler Fi-156C "Storch" (Mraz K-65A "Čap")
Image

31. North American T-6G "Harvard" Mk.IIB
Image

32. Polikarpov Po-2
Image

33. Ikarus Aero-2Be
Image

34. FA SOKO "522", од 1959 година
Image

35. ???
Image

36. Westland-Sikorsky WS-51 Mk.1b "Dragonfly"
Image
[img]http://i34.tinypic.com/2q38al5.jpg[/img]
''Доколку се пробијат тенковите, по нив доаѓа и победата!'' Хајнц Гудеријан
User avatar
Црн барон
Командир на Т-72
Командир на Т-72
Posts: 1042
Joined: 04 Jul 2009, 13:31
Location: Струмица, МАКЕДОНИЈА
Contact:

Post by Црн барон »

Доста е за денес, утре ќе ставам уште неколку слики од авионите околу музејот и од макетите внатре. Слики со остатоците од соборените Ф-117 и Ф-16 постирав во Воена авијација/СРЈ против НАТО.
[img]http://i34.tinypic.com/2q38al5.jpg[/img]
''Доколку се пробијат тенковите, по нив доаѓа и победата!'' Хајнц Гудеријан
User avatar
F-22 RaptoR
Падобранец
Падобранец
Posts: 180
Joined: 24 Jan 2008, 00:20
Location: Кавадарци
Contact:

Post by F-22 RaptoR »

:shock: Досега имав видено само слики од дворот и од зградата и не знаев дека има вакви авиони внатре... Навистина сум изненаден и местово мора да го посетам...

Патем, Спитфаерот па и другите авиони биле огромни :D
Lilka http://www.youtube.com/watch?v=FhsjDTNROF8
1:16 Willys MB http://www.youtube.com/watch?v=EDNl__vdaIQ
1:16 Willys CJ 3B http://www.youtube.com/watch?v=gE8vHMQscO0
1:16 Jeep Wrangler YJ - work in progress
1:16 Mahindra CJ 4 - WIP
User avatar
Црн барон
Командир на Т-72
Командир на Т-72
Posts: 1042
Joined: 04 Jul 2009, 13:31
Location: Струмица, МАКЕДОНИЈА
Contact:

Post by Црн барон »

Мене ме интересира оружје (најмалку авионите :? )и затоа специјално бев во музејот со тетин, околу 4км е оддалечен од Белград. Има автобус со клима до таму, ефтино е. Лани беше 70 динари во еден правец (помалку од 1 евро), а влезот во музејот мислам дека беше 150 динари (2 евра). Сега со девалвацијата не знам како се цените. Вреди да се посети.
[img]http://i34.tinypic.com/2q38al5.jpg[/img]
''Доколку се пробијат тенковите, по нив доаѓа и победата!'' Хајнц Гудеријан
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Post by kocov »

a sto avion onoj folland Fo. 141 "Gnat" Mk-F1, од 1958 година i
dali nekoj znae za onoj dvotorniot ikarus kako za kakov koncept bil predviden
User avatar
GarGamel
Падобранец
Падобранец
Posts: 14
Joined: 15 Nov 2006, 17:29
Contact:

Post by GarGamel »

Ajde i ja da zakacam edna slika od omilenoto avionce na Makom
slikava e snimana vo muzej vo Dibendorf
Messerschmitt Me-109 E-3 "Emil"
http://i44.tinypic.com/168fmkn.jpg
Ако АБОРТУСОТ е УБИСТВО тогаш МАСТУРБАЦИЈАТА е ГЕНОЦИД
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Post by MaKoM »

fala nogo M'na ubavo da si mines ...:-)
...shoveling shits up the hill...
User avatar
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 30396
Joined: 21 Jul 2007, 13:34
Location: Skopje
Contact:

Re: Воздухопловни и воени музеи

Post by alvarhanso »

Ако го води некој патот накај Холандија...

http://www.youtube.com/watch?v=0r5Rvjvs_Nk" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Воздухопловни и воени музеи

Post by IgorMKD »

Bulgaria’s National Museum of Military History Celebrates 100th Anniversary
January 30, 2016

Image

The National Museum of Military History began the celebration of its 100th birthday with the launch on January 29 of an exhibition presenting the personal belongings of some of the most emblematic individuals in Bulgarian history.

The exhibition under the slogan “Memory for the Future” will offer to visitors of the museum the chance to see unique armaments and weapons donated by the Bulgarian Army and relatives and grandchildren of persons who are important names in the military history of the country.

Among the most precious exponents are the parade uniform of the legendary Bulgarian aviator Simeon Petrov, the documents and awards of the first diver in the Bulgarian army, Gustav Carlson, the binnacle of the glorious Macedonian leader, Todor Panitza, the Bulgarian military flag from 1937 and the personal belongings of Louis Eyer, one of the foreigners who have died in the Battle of Doiran in 1917.

Visitors will also have the opportunity to get acquainted with a variety of weapons some of which are unique for the military history of Bulgaria. Among the exponents are Russian TOZ-35 rifle, model 1961 with its intricate wooden handle, a flare gun from 1917, as well as a variety of machine guns used by the Bulgarian army during its battles in the 20th century.

Other interesting objects within the exhibition are camp sets by German and Russian medical instruments from the Second World War, mine detectors, a hiking chemical laboratory and a device for remote photography.

In order to save present memories as it has done with the memories from the past, the National Museum of Military History has located a special time capsule in Armenian style, where throughout the year people will share their opinions about the museum by leaving their texts, pictures and videos in the capsule. At the end of 2016, the capsule will be sealed and stored in the museum’s repository, where it will stay untouched until the museum’s 125th anniversary on July 4, 2041.

http://www.novinite.com/articles/172875 ... nniversary" onclick="window.open(this.href);return false;
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest