Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 518
Joined: 19 May 2007, 17:42

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by Flug »

Мислам Su-27.
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by KVARK »

Историски и фактографски гледано, првпат овој маневар е презентиран на пошироката јавност од страна на Виктор Пугачев, Ле Бурже-1989, летајќи на Су-27.

Првпат на ова летало, маневарот бил изведен од страна на Игор Волк, тест пилот на Сукхои, за време тестирањата на леталото, пред да биде воведено во оперативна употреба.

Реф.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pugachev's_Cobra" onclick="window.open(this.href);return false;

Инаку, постојат мислења дека маневарот бил изведуван од страна на пилотие на Шведското ВВ со J-35 Draken, многу пред да биде изведен на Су-27. Меѓутоа, не постојат автентични снимки од тие времиња. Има на youtube некои понови снимки каде што се гледа дека Дракенот може да направи кобра.

Реф.
http://theaviationist.com/2012/04/12/cobra-draken/" onclick="window.open(this.href);return false;
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 26338
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by dragan_mig31 »

Ја знам и за су-27 и за дракен дека можат тоа да праат.У поново време демек и ф-22.Сеа мора да е некој од олд сул авиониве од хладни рат у питање.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 518
Joined: 19 May 2007, 17:42

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by Flug »

Се надевам нема да се разреди темава со ова што го најдов.

http://www.abovetopsecret.com/forum/thread13214/pg1" onclick="window.open(this.href);return false;

Еве што има на линкот.


I have heard alot of 'talk' and confident bragging here on the famed "cobra maneuver" and the "super-cobra" by the Russians, who brag about this also, Sukhois's (Su-37's, etc).
I wish to discuss some facts that illustrate the "cobra's" ineffectiveness.....

First, the "cobra maneuver" and "super-cobra" can only be done without any armament and with less than 50% or half the fuel tanks.....

Second, the "cobra maneuver" and "super-cobra" performed in a wrong way can cause serious damages and in fact, has attributed to numerous deaths of pilots at 15g.

Thirdly, the "cobra maneuver" and "super cobra" is only effective if the interceptor is really close and does not pick it up ....

Fourth, the "cobra maneuver" and "super-cobra" slows the Sukhoi down so much that if the interceptor spots the maneuver early enough and adjusts there is absolutely no way that the Sukhoi can survive.

Fifth, the only air maneuvers that the Sukhoi's can truly claim as a "no one else can do" is the "Super Cobra" and "Kulbit".
The Swedish did the famed "cobra maneuver" back in the 60's and it has been claimed, yet still unconfirmed, that a number of US aircraft (ie: F-22, etc.) can perform the standard "cobra maneuver".

Sixth, the Sukhoi's can also do a 120 degree AOA (angle of attack) which they also brag about but fail to comment on how long the aircraft can hold the position. The 120 AOA has only been proven to have been done a few times and only for a few seconds. And that is not opinion...thats simply fact.
On the other hand.......the F-22 can perform a constant 60 +/- degree AOA, not seconds, and can do this while rocking the wings at higher speeds than the Sukhoi's. This is a feat that NO other aircraft can do. Also, the AOA for the F-22 is unlimited even though it has not been tested outside the wind tunnel tests beyond 80 degrees + AOA. Here is a picture of a F-22 doing such a 70 degree AOA upside down. To confirm this, look at the engine heat:
User avatar
Flug
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 518
Joined: 19 May 2007, 17:42

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by Flug »

Сега ми текна дури јадев... да не е X-31? Бидејќи тој е еден од првите (ако не и прв) експериментален авион кој има thrust vectoring, па ми текна да не ја направил за прв пат таа маневра. :?: :?:
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by KVARK »

Ако мислиш на оние приказни околу P-51 Mustang и кобра-маневарот, мислам дека тоа нема смисла. Едноставно, пост-сталл маневри не се нешто необично за клипни или турбо-елисни авиони.

Се надевам дека мислиш на млазен авион?
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
Makedon
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1441
Joined: 11 Jan 2011, 20:42
Location: Skopje, Macedonia
Contact:

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by Makedon »

http://www.youtube.com/watch?v=vvCCSU4F0qs" onclick="window.open(this.href);return false;

"Кобра" и "Супер-кобра" маневар може да направи и МиГ-29
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by KVARK »

Таман се мислев да пишам Том Круз на F-14 во Топ Ган. :D Се сеќавате на сцената кога ќе рече: - I'll hit the brakes... He'll overshoot. :mrgreen:


Како и да е, Дракенот е постар авион. Веќе зборував за целата таа приказна, така да може да е сосема веројатно да е тоа првиот млазен борбен авион кој го извел овој маневар.
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Мал квиз на знаење: Кобра маневар

Post by KVARK »

@filipv
Ги изгледав сите 4 делови од документарецот - во еден здив.

Го делам твоето мислење - ФЕНОМЕНАЛНО!
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests