Единствена Битка меѓу САД и СССР

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Единствена Битка меѓу САД и СССР

Post by Canemakedonski »

Се работи за „пријателски оган“ когагрупа американски П 38 Лајтнинг нападнале руска воена колона во околината на Ниш. Порано читав за ова во стар Политикин забавник и сега го најдов ова на Википедија:

http://en.wikipedia.org/wiki/Air_battle_over_Ni%C5%A1" onclick="window.open(this.href);return false;

и подлинкови од Википедија:

http://vif2ne.ru/nvi/forum/archive/63/63597.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://translate.google.com/translate?h ... attak.html" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6009
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Единствена Битка меѓу САД и СССР

Post by Trpkovski Vladimir »

Не е единствена, имало уште неколку над Чекословачка и Германија. Ако не селажам, легендарниот Кожедуб има запишано две победи над П-51 на својата сметка во една таква размена на пријателски оган.
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Единствена Битка меѓу САД и СССР

Post by Canemakedonski »

Кожедуб има потврдено две спорни победи против П 51 над Германија. Наводно П 51 летале како заштита на нивните Б 17 и за авионот на Кожедуб помислиле дека е Германски. Инаку повеќе случаи со „приателски оган“ и со пријателската ПВО артилерија и со авијацијата имале Глостер Метеорите над Европа при крајот на ВСВ кога биле погрешно идентификувани како Ме 262. Додуша ниеден не бил погоден, ама за да се избегнат инцидентите сите Метеори биле обоени во бело.
User avatar
Iko
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 44563
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA
Contact:

Re: Единствена Битка меѓу САД и СССР

Post by Iko »

https://www.rts.rs/page/stories/sr/stor ... 8-rat.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests