Превод на македонски

За сите оние кои не се плашат да ги извалкаат рацете и облеката.
For those who are not afraid to get messy clothes and hands.

Postby BORG » 27 Oct 2006, 12:29

filipv wrote:Еве уште некои:

- flare
- final
- rotate (V1<Vr<V2)
- idle (кај млазните мотори)


Pa jas bi gi prevel ovie vaka.

- flare (namaluvanje na visinata na letaloto do odreden stepen pri sletuvanje - lebdenje)

- final (finish sletuvanje,odnosno sletuvanje po odreden stepen -konecen pristap)

- idle (rabotenje na mashinata ili motorot kolku da go odrzi svoeto funkcioniranje - bezkorisno rabotenje)
BORG
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1328
Joined: 15 Jul 2006, 22:09
Location: YYZ Toronto -Mississauga ON

Postby dragan_mig31 » 27 Oct 2006, 13:01

aiiiiiiiiiiiiiiii
FLARE E MAMEC ZA OMETANJE IC RAKETI.
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 23135
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Postby avijacijamk » 27 Oct 2006, 13:02

- Aileron (закрилце?)


Тоа е крило или елерон, закрилце е флапс.

- Elevator


Тоа е елеватор или кормило за дубина или хоризонтален стабилизатор.

Slat (преткрилце?)


Кај нас се преткрилца или слотови.

- Flap


Флапсови или заткрилца

- Trimmer


Тример си е тример, го олеснува ракувањето со авионот во воздух

- Rudder (кормило?)


Кормило по правец или вертикален стабилиатор

- Stall (превлекување? се вика „западна во превлекување?“ или „го превлече?“)


Столинг или превлекување на авионот (тоа е кога крилото ќе изгуби узгон) т.е. пилото го превлече авионот. Не дај Боже.

Мислам дека ти помогнав, ако треба уште нешто прашај слободно.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby avijacijamk » 27 Oct 2006, 13:04

Еве ти слика да видиш како изгледаат основните команди на авионот.

Image
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby avijacijamk » 27 Oct 2006, 13:34

"Рамнење" или како што го викаат нашиве пилоти "рамнање". :lol: Него ме заинтригира ова, да не пишуваш книга? А да, елеваторот е дел од вертикалниот стабилизатор.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
http://www.avijacija.com.mk
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 12:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia

Postby BORG » 27 Oct 2006, 14:07

dragan_mig31 wrote:aiiiiiiiiiiiiiiii
FLARE E MAMEC ZA OMETANJE IC RAKETI.


sekoj znae so e "FLARE" ama nego mu bea zborovite vo konteskt na drugite a ne " Flare" kako "Flare"
BORG
Капетан на А380
Капетан на А380
User avatar
 
Posts: 1328
Joined: 15 Jul 2006, 22:09
Location: YYZ Toronto -Mississauga ON

Postby fly_macedonia » 27 Oct 2006, 17:43

Crosswind = страничен ветар
Windshear = наноси од ветар во слободен превод, незнам дали има баш соодветен збор

Тоа за idle thrust важи и за пропелерни мотори. Доколку во воздух моторот се исклучи, пропелерот ќе продолжи да се врти додека се движи авионот создавајќи додатен отпор. Отпор, исто така, ќе се создаде и ако не врти пропелерот. Затоа, имаме idle thrust конфигурација со која моторот произведува сила еднаква на отпорот кон воздухот кој го создава моторот. Значи, авион во idle thrust конфигурација се однесува како едрилица.
Зачленете се на VATSIM
fly_macedonia
Спортски пилот
Спортски пилот
User avatar
 
Posts: 373
Joined: 04 Aug 2006, 18:09
Location: Скопје, Р. Македонија

Postby Falcon » 11 Jul 2008, 09:04

filipv wrote:Еве уште некои:

- flare
- final
- rotate (V1<Vr<V2)
- idle (кај млазните мотори)


Idle се преведува како релант.
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 816
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia

Postby MaKoM » 11 Jul 2008, 14:52

добар ви е преводот ....„узгон“ „ометање“ „усисник“ се македонски зборови нема што ...
...shoveling shits up the hill...
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
User avatar
 
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 18:07
Location: Strumica R. Makedonija

Postby Falcon » 24 Jul 2008, 00:36

MaKoM wrote:добар ви е преводот ....„узгон“ „ометање“ „усисник“ се македонски зборови нема што ...


За жал, србизмот „узгон“ е одомаќинет кај нас и е во широка употреба. Македонскиот термин е подем ама никако да заживее.
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 816
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia

Postby Falcon » 24 Jul 2008, 01:09

filipv wrote:Еве уште некои:

- flare
- final
- rotate (V1<Vr<V2)
- idle (кај млазните мотори)


Ај да се обидам и со други:

Flare, како што напиша AvijacijaMK, е рамнење на авионот, израмнување при слетување

Final е завршен пристап.

Сепак, честопати во секојдневната употреба се други изрази, па можеби некој од пилотите би можел нешто повеќе да ни каже.
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 816
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia

Postby Skopjeair » 24 Jul 2008, 08:52

Falcon wrote:
MaKoM wrote:добар ви е преводот ....„узгон“ „ометање“ „усисник“ се македонски зборови нема што ...


За жал, србизмот „узгон“ е одомаќинет кај нас и е во широка употреба. Македонскиот термин е подем ама никако да заживее.


Не е подем, тука поткревна сила ....
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Postby KVARK » 24 Jul 2008, 09:07

Бидејќи многу од нас интуитивно ги разбираат на Англиски овие термини, но неможат да ги преведат коректно, не би било лошо, поупатените (пилоти, механичари) да ги кумулираат знаењата во една листа и да ја објавиме на насловна.

Ако имате желба за такво нешто...
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
User avatar
 
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 22:39
Location: New Foxсиче!

Postby Skopjeair » 24 Jul 2008, 14:04

Mакедонските професори по аеродинамика го предаваат како поткревна сила, така да мислам така треба да биде....
I fly BELL 206 when I am sober!
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
User avatar
 
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 09:23

Next

Return to Механика / Mechanics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest