Што се случи со децава?

Овде може да пишувате се што ве интересира за стјуардесите и стјуардите.
Forum dedicated for cabin crew and their duties.
Post Reply
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Што се случи со децава?

Post by Scylla »

Број:156 Понеделник 1/15/2001
ПО АПСЕЊЕТО НА ДВАЈЦАТА МАКЕДОНСКИ ДРЖАВЈАНИ НА ЦИРИШКИОТ АЕРОДРОМ
Никој не знае каде се стјуардите на "Авиоимпекс"


Македонската Влада не знае каде се затворени двајцата поранешни стјуарди на "Авиоимпекс" кои пред околу еден месец беа уапсени од швајцарските власти кои ги фатиле како шверцуваат дрога.
По притворањето на стујардите Арбен Фејзула и Златко Станојковиќ кои биле фатени на аеродромот во Цирих со 2,3 килограми хероин, македонската страна по службена должност на 20 декември испратила нота до одделот на швајцарската влада задолжен за правда и полиција со барање да им се даде информција каде се притворени двајцата македонски државјани, кое е обвинението, каква е процедурата за судењето итн. Но, досега до македонската Влада нема пристигнато никакво известување од швајцарскиот оддел, па поради тоа нема никави информации што се случува со двете момчиња.
"Се вели дека момчињата шверцувале дрога, но додека не добиеме официјално известување од швајцарската Влада ние не можеме да преземеме никакви чекори. По добивањето на писменото известување можеме да ги видиме момчињата и да ангажираме и нивен бранител. Има повеќе можности - да ангажираме швајцарски адвокат, решение што е есктремно скапо, да најдеме македонски адвокат за да ги брани, решение кое е екстремно лошо, бидејќи нашиот адвокат не ги познава добро швајцарските закони, и на крај доаѓа последното и изгледа најприфатливо решение да им се додели службен бранител, иако тие тешко прифаќаат да бранат странци", ни изјави владин преставник.
Тој тврди дека кога станува за шверцување на дрога во Швајцарија законите се многу строги. Судскиот спор би бил доста тежок, па двајцата стујарди ќе може многу тешко да "извлечат" некоја полесна казна.
Како што неофицијално дознаваме, веднаш по апсењето на двајцата стујарди, родителите биле известени. Тие во паника секојдневно комуницирале со македонската амбасада во Цирих, од каде не можеле да обезбедат информации што се случува со нивните деца. Тие информации не можеле да им ги дадат ниту од Министерството за надворешни работи. На стујардите им претстанал и работниот однос со Авиоимпекс, поради неисполнување на обврските од договорот за работа.

Вест
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
BORG
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1328
Joined: 15 Jul 2006, 23:09
Location: YYZ Toronto -Mississauga ON
Contact:

Post by BORG »

DVAJCA STJUARTI NA `AVIOIMPEKS' UAPSENI VO CIRIH PORADI SSVERC NA DROGA
Kaj dvajca stjuarti na aviokompanijata `Avioimpeks' od Skopje pred
nekolku dena ssvajcarskite vlasti pronajdoa dva kilogrami heroin koja
tie sakale da ja prossvercuvaat od Skopje za Cirih. Spored informaciite
na TV Telma, stjuardite Zlatko Stankovicc i Arben Fejzula, se uapseni
od strana na ssvajcarskata policija, otkako taa vekje podolgo vreme
bila zapoznaena so nivnite ssvercerski aktivnosti Ssvercerskiot kanal
megjutoa bil zatvoren otkako ssvajcarskata policija bila sigurna deka
kje gi fati i dilerite vo Cirih koi ja prevzemale drogata.
Spored neoficijalnite informacii, apsenjeto na stjuardite Stankovicc i
Fejzula od strana na ssvajcarskata policija bilo ovozmozzeno so prijava
na nekoj od nivnite kolegi ili od konkurencijata. Isto taka se
sspekulira deka vo celata rabota bile zamessani i lugje od aerodromot
vo Cirih koi na makedonskite ssverceri im ovozmozzuvale da ja pominat
kontrolata na aerodromot.
Vo `Avioimpeks' koj e rabotodavec na uapsenite inaku ovoj sluccaj e
zatvoren i se istaknuva deka se ssto storile Stankovicc i Fejzula e na
nivna liccna odgovornost. Spored najavite na makedonskite pravosudni
organi, na dvajcata ssverceri kje im se sudi vo Ssvajcarija, a
eventualno izdrzzuvanjeto na kaznata bi mozzelo da bide vo Makedonija.
(kraj)
mils vesti 06 dekemvri 2000

MACEDONIAN INFORMATION AND LIAISON SERVICE ===========
The Independent MILS News, Est. 1992
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests