Мотор

За сите оние кои не се плашат да ги извалкаат рацете и облеката.
For those who are not afraid to get messy clothes and hands.
Post Reply
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Мотор

Post by kocov »

не знаев каде да ја ставам темата па ја стави тука
подолго време низ глата ми се врти ваква идеја дали можи да се направив
прва слика
Image

1 резервар со вода
2 цевка низ кој течи водата до клипот
Поента е вода од резрварот кој ке биде на одредна висина да речиме 10 метри ке се движи низ цевката 2 и ке удира во клипот и ке го придвижува право потоа низ цевката 3 водата што останла од предхонсикот циклус ке се исмпуува во празниот резервар 5

слика 2
Image

откако се испразни резервар 1 ке се наполни резерварот 5 при тоа вентилскиот систем 8 ке ја затвори цевката од резерварот 1 додека ке ја отвори цевката од резерварот 5 и низ цевакта 6 оди во клипот и повторно ке имаме циклус како на првата слика
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
brynner

Re: мотор

Post by brynner »

Ако 2 и 6 ти се поврзани, како ќе спречиш мешање меѓу течностите зад 8 и нарушување на циклусот? Во било која насока ќе имаш загуби на енергија према вентилот кој ќе биде затворен. (Земи го системот за крвоток како пример - артериска (излезна) и венска (влезна) крв не се мешаат, освен кога венската „станува“ (условно) артериска откако ќе мине низ белите дробови.)

Која фреквенција на работа ти треба за клипот? Оттаму ти произлегува и оптоварувањето на целиот систем, динамиката на промена на притисоците, големината на притисоците, а со тоа и димензионирањето на резервоарите, цевките, вентилите и потребната минимална количина, стисливост итн. на флуидот.

Како генерираш импулс за погон од 1 низ 2 до клипот? И обратно, од 5 низ 6 до клипот? Клипот се карактеризира со одредена инерција, триење... кое мора да се совлада...

. . .
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: мотор

Post by kocov »

во основа овој мотор е ништо повеке од парна машина но намето да употребуваме водна или какво била пареја по притисок употребуваме вода кој пајга од висина и движењето на клипот од една во друга насока го возможува вентилот кој е прикажан со зелни букви кој ке треба да имаа мала преработка /Додека за вентилот 8 го престави на тој начин но по правило ке биде еден кој ке се уклучува кога водата на резерварот 1 ке испразни но не целосно да се испразни и со помош на сензор за мерење на нивото на водата во садот со помош на микрочип ке се активира вентилот 8 кој ке го затвори резерварот 1 и ке го активира резерварот 5.Нормално во оваа преместување на резерварите од 1 до 5 ке имаа можен застој на работат но оваа машина ја размилувам да биде поврзана за динамо а то пак да е поврано за некоја батерија .Е сега вода низ цевките 5 и 6 ке се носи преку самиот клип кој ке служи како пумпа исто како што работи парниот клип кога парејата ја носи во кондезаторот( во мојот случај резерварот)
За брзината на движењето на клипот да ке има нешто да го намалува протокот на флуид со цел намалувањето на стресот и инерцијата исто како и кај парната машина .Во основа оваа не е машина што е 100 проеценти ефикасна овдека ке имаа триење и загреваје на клипот само ке биде машина кој користи ефтино гориво во случајот вода .


Image

Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: мотор

Post by kocov »

filipv wrote:Зошто воопшто да се ебаваш со клипови, радилици, замајци и слични глупости, кога во ова сценарио обична турбина ќе заврши работа?
Знам дека е полесно со турбина, но потешко ке беше како водата што ке се искоритсти за движење на турбината да се врати назад во резерварот, имаа некое размислување за тоа како да го направам со турбина првото е да се користи вентил при протокот на вода до турбината и таа кога ке направи круг од 180 степени да се затвори тој вентилот за проток на вода од резерварот, и тогаш со замавец да се направи остатокот од кружното движење е сега долу да имаа резервар кој ке се полни со водата. Е сега кога замаевецот ке го прави кругот од 180 степени туку во тој резервар да имаа архимедова спирална пумпа кој ке носи водата во друг празен резервар и така да се добије затворен систем. Второто размислување ми е да се користи спирална турбина кој во своето јадро овдека мислам на цевката што ги поврзува спиралната лопатка да имаа архимедова спирална пумпа која ке ја трга водата нагоре.
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 14269
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Мотор

Post by karamba »

Да се работи нешто :)

http://www.uk-odk.ru/rus/products/milit ... tion/117s/" onclick="window.open(this.href);return false;

VK-2500

Image

АЛ-31Ф

Image

117C

Image

АЛ-55И

Image
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 14269
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Мотор

Post by karamba »

Моторче од Ил-76..., Д-30КП

Image
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests